23948sdkhjf

Restaureringsprojekt lakker mod enden

Renoveringen af Tranekær Slotsmølle er på vej mod sin afslutning. Projektet støttes blandt andet af Realdania.
Den smukke, gamle Tranekær Slotsmølle har siden 2008 været ejet af et slotsmøllelaug. De driver møllen som museum med café og egen melproduktion.

Fremskridt i et renoveringsprojekt på møllen betyder, at gæsterne kan glæde sig til den kommende sæson, hvor de kan opleve melproduktionen på nært hold og samtidig nyde boller bagt af det selvsamme mel i møllens café.

Tidligere renoveringsprojekt afslørede mangler
I 2009/10 blev møllehatten taget ned og renoveret, hvor man opdagede, at rækværk, lofter og omgang trængte til en kærlig hånd, for at det kunne blive sikkert at vise møllen i funktion frem for gæsterne.

Med 200.000. kr. i støtte fra Realdania og et tilsvarende beløb fra Kulturstyrelsen står møllen færdigrestaureret ved begyndelsen af turistsæsonen 2012, hvor besøgstallet på 35.000 fra sidste år forventes øget.

- Med udskiftningen af bl.a. loftsbrædder og omgang bliver det sikkert at vise hele møllen frem for vores gæster, og de vil få en bedre oplevelse. Så det glæder vi os meget til, fortæller møller Jens-Ole Hansen i en pressemeddelelse.

Ildsjæle bag succesen
Tranekær Slotsmøllelaug består i dag af godt 100 medlemmer, der brænder for projektet. De hjælper ikke blot med den daglige drift, men er også aktive i restaureringsprocessen, hvor man samles over nogle dage og hygger sig med at male og vedligeholde den smukke, bevaringsværdige mølle.

- Projektet gennemføres af engagerede ildsjæle, der med en kæmpe frivillig indsats har sikret møllen for eftertiden – både som et flot landmark for lokalområdet og som en attraktion for hele egnen. Vi er glade for at kunne være medvirkende til at fuldende restaureringen af Tranekær Slotsmølle, så den bliver fuld funktionsdygtig og sikkerhedsmæssig forsvarlig, så de mange interesserede besøgende også fremover kan opleve livet i den gamle mølle, siger projektleder i Realdania Christian Andersen.

Engageret ejerskab
Den smukke, gamle slotsmølle er opført i 1846 og står i dag som et fredet og værdifuldt landmark nær Tranekær Slot på Langeland. Møllen tilhørte og blev i mange hundrede år drevet af grevskabet Tranekær, men driften stoppede i 1961, og i 1982 solgte grev Preben Ahlefeldt-Laurvig møllen for en symbolsk krone til foreningen ”Danske Møllers Venner” under Nationalmuseet.

I 1990 købte Tranekær Kommune møllen af foreningen, hvorefter den med initiativ fra Langelands Museum åbnede som museum for de langelandske vindmøller. I 2005 gik nogle frivillige og engagerede langelandske ildsjæle sammen om at danne et slotsmøllelaug, som i 2008 købte møllen af kommunen. De har siden stået for driften af møllen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109