23948sdkhjf

Duften af friskbagt brød omkranset af brændte teglsten

Dækket af brændte teglsten rejser Kornets Hus sig smukt på en kornmark syd for Hjørring med en ambition om at begejstre og berige dets gæster med bageglæde, nye smagsoplevelser og inspiration til at gå i køkkenet sammen. Det nye madkulturhus slår dørene op den 12. december og er klar til at tage imod både børn og voksne. 

Coronaen har lagt en dæmper på den store åbningsfest, som er udskudt til foråret, men folkene bag Kornets Hus tripper allerede nu for at få liv i huset og dets flere end ti forskellige ovne, som spænder fra almindelige husholdningsovne til håndbyggede støbejernsovne fra Sydtyrol. 

Udover at være en attraktion i det nordjyske kommer Kornets Hus til at danne ramme for et alsidigt formidlingsprogram til både folkeskoler og erhvervsskoler. I det nu færdigindrettede hus findes både et stort åbent bageri, hvor gæster inviteres indenfor til at deltage i alt fra pizzabagning, kage-konkurrencer og nørdede surdejskurser, samt en interaktiv udstilling, som følger kornets store indvirkning på vores kultur helt fra bondestenalderen 4000 år f.Kr. og frem til nutidens bage-entusiaster.

Nordjyske entreprenør og norsk arkitekt

Trigon fra Frederikshavn har haft totalentreprisen på Kornets Hus, der er tegnet af den anerkendte norske tegnestue Reiulf Ramstad Arkitekter - tegnestuens første byggeri i Danmark. 

Første spadestik til Kornets Hus blev officielt taget i juni 2018, og madkulturhuset kunne fejre rejsegilde med hotdogs og lokalt brygget øl i februar sidste år. 

Projektet har haft et budget på 32,5 mio. kr., penge som et blevet indsamlet og bevilliget over en årrække med aktører som Foreningen Realdania og Nordea-fonden som de største bidragsydere.

Næsten to årtier undervejs 

Med sin 520 kvm rummer huset kursuslokaler, formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, bageri, køkken og café, der lægger fra land med en ambition om skabe Danmarks lækreste brødkurv, hvor gæsterne kan smage et stort udvalg af både nye moderne og mere traditionelle brødtyper samt et væld at hjemmelavede specialiteter fra lokale producenter. 

Arealerne uden om huset vil også blive inddraget i centrets aktiviteter og formidling. Først og fremmest vil de besøgende opleve et miljø og mødested, hvor de selv kan få lov at arbejde med korn, hygge og udveksle erfaringer og tips med vidende fagfolk.

I spidsen for Kornets Hus står centerleder Johannes Haandsbæk Vestergaard sammen med fødevareingeniør og bagenørd Christiane Lindrup Pedersen samt mangeårig leder af mølleriet Aurion og idémand til Kornets Hus, Jørn Ussing Larsen. 

Idéen til Kornets Hus er spiret fremover de sidste 17-18 år. Hurtigt dannede der sig en forening af lokale ildsjæle, som har arbejdet videre med planerne og i dag fortsat spiller en stor rolle i Kornets Hus dagligdag. 

Fakta: Kornets Hus 

Kornets Hus er en almennyttig fond. Ejerskabet fordeler sig mellem to fonde – en ejendomsfond og en driftsfond.

Idéen til Kornets Hus er skabt af Jørn Ussing Larsen, medstifter af det økologiske bageri og mølleri Aurion A/S, og er gennem de senere år blevet færdigudviklet af lokale ildsjæle i Foreningen Kornets Hus.

Projektet realiseres takket være en stærk opbakning fra en række bidragsydere, herunder Realdania, Nordea Fonden, Hjørring Kommune, ENV Fonden, Spar Nord Fonden, Holkegaard Fonden, LAG Nord, Foreningen PlanDanmark og Sparekassen Vendsyssel Fond. Aurion A/S har trofast støttet projektet igennem mange års sparring og udvikling

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125