23948sdkhjf

Leverandører oplever rift om råmaterialer: Vi kunne have meget travlere

Hos landets leverandører til blandt andet møbelindustrien, mærker man nu, hvordan måneder med øget efterspørgsel har sat voldsomt pres på de globale forsyningskæder. Det gælder blandt andet for limtræsproducenten Vinderup Træindustri, VTI, hvor aktivitetsniveauet i øjeblikket er lidt højere end for en normal januar.

– Men vi kunne sådan set have meget travlere, lyder det fra adm. direktør Jacob Wernberg, der peger på, at der er voldsom rift om råvarerne.

– Vi har virkelig svært ved at skaffe råtræ, så det er en kæmpe udfordring at holde hjemme, fortæller han.

Europæisk efterspørgsel eksploderet

VTI sourcer langt hovedparten af sit fyrretræ fra de svenske og finske skove, og det er de ifølge direktøren langt fra ene om.

– Der er flere og flere lande, der har fundet ud af at source i netop Finland og Sverige, og kombineret med travlhed i hele industrien, betyder det, at efterspørgslen i øjeblikket er rigtig stor, forklarer Jacob Wernberg.

I Skive, ikke langt fra VTI, oplever pladeleverandøren HEM Group lignende udfordringer.

– Vi løber stærkt begge veje, kan man sige – både når det kommer til at holde råvarer hjemme og manøvrere i denne lidt hektiske periode vi nu befinder os i, i forhold til at have timer nok i vores produktion, hvor vi skærer og bearbejder plader, så vores kunder mærker udfordringerne så lidt som muligt, da vi agere ventil for dem, fortæller adm. direktør Tommy Jensen.

Han peger på, at HEM Group i øjeblikket har rigtig mange henvendelser fra både eksisterende og potentielle kunder, hvilket også kan hænge sammen med den nylige lancering af ny hjemmeside og opdaterede profiler på sociale medier. Uanset er aktiviteten er meget høj.

– For de eksisterende kunder handler det meget om, at mange ordrer kommer oftere og er større end normalt, mens nye kunder henvender sig, måske fordi deres egne leverandører har svært ved at imødekomme ønskerne, forklarer HEM-direktøren, der medgiver, at det for øjeblikket er svært at skaffe råvarer nok.

– Der er flere produkttyper, som er mere udfordret end andre, specielt OSB og spånplader lader til at være en mangelvare, lyder det.

Ifølge Tommy Jensen skyldes det især, at de store europæiske aktører trækker voldsomme volumener, men han peger også på en presset transportsektor.

– Det er svært at få biler til Danmark, da eksporten af varer fra Danmark er faldende og de så herved strander herovre. Øvrige markeder giver en højere pris, hvorpå varerne finder nye veje, og det bevirker, at råvarepriserne fortsætter med at stige, hvilket vi skal forvente vil opretholdes i en rum tid endnu, vurderer han.

Svært at stille noget op

For begge direktører gælder det, at det lige nu og her er svært at stille noget op imod forsyningsudfordringerne.

– På den helt korte bane kan vi intet stille op, lyder det fra Jacob Wernberg, der ikke desto mindre har nogle håndtag at trække i på lidt længere sigt.

– Vi er jo tvunget udi at søge alternativer, så det gør vi så på både geografi, kvaliteter og dimensioner, fortæller han.

Også hos HEM Group må man sno sig og spille med på de nye præmisser, og virksomheden har søsat flere nye tiltag.

– Vi har et rigtig stort lager af råvarer på pladesiden, og der kigger vi nærmest flere gange dagligt på, hvad der skal justeres. Derudover køber vi større partier hjem, både fra eksisterende leverandører, men også fra nye, så vi på den måde står klar til tiden efter stormen, for i øjeblikket domineres forsyningerne er få men virkelig store aktører, som bestemmer varernes bevægelighed, forklarer han.

Tør ikke spå om udsigterne

For både HEM Group og VTI gælder det, at kunderne i øjeblikket må vente lidt længere end sædvanligt, men man gør, hvad man kan, for at sikre, at forsinkelserne rammer de steder, det gør mindst ondt.

– Og de fleste er jo heldigvis velbevandrede i industrien og forstår, at det er et branchespecifikt problem og ikke et leverandørproblem, fortæller Jacob Wernberg.

Og selvom man i både Skive og Vinderup sætter pris på et højt aktivitetsniveau, ser man også frem til at vende tilbage til mere normale tilstande, skønt tidsperspektivet er svært at spå om.

– Vi havde forestillet os, at det ville stilne af omkring påske, men for nuværende oplever vi stadig en stigende efterspørgsel, så måske det trækker yderligere ud, fortæller Tommy Jensen, mens Jacob Wernbergs øjne er rettet mod helt andre brancher, når han skal anslå, hvornår en normalisering indtræffer.

– Jeg har hele tiden sagt, at rejsebranchen nok skal hævne sig på et tidspunkt; når der bliver åbnet igen, forventer vi at se en ændret forbrugsadfærd, men efterspørgsel på træbaserede produkter var allerede stigende inden corona, så jeg regner med, at vi fortsat vil opleve et højt aktivitetsniveau, vurderer VTI-direktøren.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14