23948sdkhjf

Byggeplaner til 7,5 milliarder i Esbjerg - vil opføre Europas største fabrik af sin art

Investeringsselskabet Copenhagen Infrastructure Partners, CIP, har netop offentliggjort planen for Europas største Power-to-X-anlæg, som skal bygges i Esbjerg. Det oplyser fondsmanagementselskabet i en pressemeddelelse.

Anlægget har et prisskilt på cirka 7,5 mia. kr. og forventes at stå færdigt i 2026, hvorefter det skal omdanne havvindmøllestrøm til CO2-fri ammoniak, som kan indgå i produktionen af CO2-fri gødning til landbruget og CO2-frit grønt brændstof til skibsfart.

- Det er en markant milepæl for den grønne omstilling i Danmark. Power-to-X-anlægget i Esbjerg bliver et mærkbart løft for udbygningen af Power-to-X i Danmark, som vil tage fart i den kommende tid. Sammen med vores samarbejdspartnere inden for landbrug og fødevarer og i skibsfarten vil vi med projektet kunne bidrage til at reducere CO2-aftrykket fra landbrug og skibsfart, siger Christian Skakkebæk, Senior Partner i CIP, i meddelelsen.

Tunge samarbejdspartnere

Arla, Danish Crown, DLG, A. P. Møller - Mærsk og DFDS ser anlægget som en vigtig del af overgangen til en ikke-fossil fremtid og har derfor indgået en aftale med CIP om at understøtte afsætningen af den CO2-fri ammoniak.

Fondsforvalteren CIP er, ud over at samarbejde med partnere i landbruget og søfarten, gået sammen med en række investorer, Esbjerg Kommune og DIN Forsyning for at realisere projektet.

Overskudsvarmen fra anlægget vil blive brugt til at opvarme op mod en tredjedel af husstandene i Esbjerg. Anlægget omfatter en elektrolysator på 1GW. Samlet set forventes anlægget at kunne reducere CO2-udledningen med op til 1,5 millioner tons årligt – eller hvad der svarer til at fjerne 730.000 biler fra vejene.

Power-to-X er afgørende for landbrug og skibsfart

For landbruget og skibsindustrien er Power-to-X-løsninger afgørende, hvis de skal kunne nå deres markante klimaambitioner. En stor del af deres produktion kan nemlig ikke elektrificeres.

Anlægget i Esbjerg har kapacitet til at erstatte hele den danske landbrugssektors forbrug af fossilbaseret kunstgødning med CO2-fri kunstgødning. Tilsvarende har skibsfarten behov for nye grønne brændstoffer, som kan erstatte de eksisterende fossile brændsler.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.11