23948sdkhjf

Overdækning af Aarhus’ banegrav blev lagt i graven - platform vinder konkurrence

Platform 8, en platform til fordybelse midt i det hektiske miljø ved Banegraven i Aarhus, har vundet Aarhus Festuges arkitekturkonkurrence 2021. 

De to unge arkitekter Klara Lyshøj og Katrine Kretzschmar står bag projekt ’Platform 8’. Med førstepladsen fulgte en præmiesum på 75.000 kroner, og platformen vil blive opført ved Aarhus Festuge 2022. Det skriver Festugen i en pressemeddelelse. 

Med deres projekt giver de to unge arkitekter et bud på en mulig fremtid for området, fortæller de:

Droppede storstilet overdækning af Banegraven

Ideen om at overdækket Banegraven i Aarhus, der går som en kile til Hovedbanegården centralt i byen, fik fornyet liv i efteråret 2019. Et konsortium med MT Højgaard, PensionDanmark og DSB Ejendomme skulle med Aarhus Kommune udvikle et koncept for overdækning og med den potentielt 110.000 kvm nybyggeri.

Det er Banedanmarks arbejde med at elektrificere jernbanen til Aarhus Hovedbanegård, der gjorde overdækningen aktuel. Men i februar i år blev planerne lagt i graven, da Folketinget kom frem til, at det ville være for risikabelt og omgærdet af for meget usikkerhed at udbygge Aarhus H og elektrificere banen på samme tid, som man bygger et dæk med en helt ny bydel over banerne.  

- Vi håber, at projektet kan inspirere og give folk en ny og anderledes oplevelse af et sted, de i forvejen kender godt. Og så er vi virkelig glade for muligheden for at afprøve ideen i praksis, lyder det i pressemeddelelsen fra Klara Lyshøj og Katrine Kretzschmar, som begge er uddannet fra Aarhus Arkitektskole.

Afsættet for konkurrencen var spørgsmålene: Hvordan ser fremtiden ud for Banegraven? Hvordan udvikler vi det i fremtiden til gavn for byen og aarhusianerne? 

En enig dommerkomité valgte projektet. I juryens motivation lyder det blandt andet: 

"Platform 8 anviser på en både poetisk og inspirerende måde, hvordan Banegravens særlige kvaliteter kan bringes i spil, og hvordan der kan skabes et nyt og meget anderledes mødested i byen, som både vil berige Aarhus Festuge 2022 og bidrage til debatten om Banegravens fremtid."

"Med Platform 8 inviterer arkitekterne publikum ind til en unik og anderledes oplevelse af Banegraven. De har åbnet for et hidtil utilgængeligt og hengemt område på skrænten mellem Hall Sti og Banegraven, hvor de har skabt en delvist overdækket platform oppe på skrænten, hvorfra aarhusianerne kan betragte Banegraven på ny." 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.14