23948sdkhjf

Forenkling af VA-ordningen

Energistyrelsen lægger op til forenklede regler for blandt andet armaturer, der skal VA-godkendes. Samtidig skærpes de sundhedsmæssige krav til produkterne.
Hidtil er vandhaner kun blevet testet for afgivelse af bly og cadmium, før de må markedsføres og sælges i Danmark. Men fremover vil godkendelsesordningen også komme til at omfatte en test for nikkel. Det skriver Tekniq.dk.

Det er blot én af de ændringer, som Energistyrelsen nu lægger op til med et nyt udkast til bekendtgørelse for VA-godkendelser. Den nye ordning, som efter planen skal træde i kraft 1. januar 2013, betyder også på en række andre punkter ændringer i godkendelseskravene.

VA-ordningen vil fremover alene omfatte krav om godkendelse af de sundhedsmæssige egenskaber for armaturer i kontakt med drikkevand, og der kan således ikke længere udstedes frivillige VA-godkendelser for udstyr, som ikke er omfattet af det obligatoriske godkendelseskrav. Nogle producenter har hidtil anvendt den frivillige VA-godkendelse som en slags kvalitetsstempling af deres produkter.

Undgår dobbeltregulering
Alle fabriksfremstillede produkter, som indgår i vandinstallationer, skal fortsat kunne dokumentere opfyldelse af bygningsreglementets funktionskrav for de mekaniske/fysiske egenskaber, men fra årsskiftet ikke længere som en del af VA-godkendelsen.

Med den nye bekendtgørelse vil alle byggevarer, der indgår i ikke-faste installationer, udgå af ordningen. I praksis betyder det, at produkter som eksempelvis kaffe- og sodavandsautomater, samt filtre, som monteres efter tapstedet, ikke længere skal VA-godkendes. De er allerede i dag omfattet af fødevarelovgivningens bestemmelser, og på den måde undgår man en dobbeltregulering af området.

Brancheorganisationen Tekniq er tilfreds med de ændringer, det nye regelsæt lægger op til:

- Det indebærer en forenkling, som vi tidligere har efterlyst. Det bør blive lettere for installatørerne at forholde sig til reguleringen af området samt at vælge de rette og godkendte produkter til installationerne, siger teknisk konsulent Nils Lygaard.

Skærpede sundhedskrav
Som noget nyt skal blandt andet coatingmaterialer af plast, der anvendes til renoveringsopgaver i faste drikkevandinstallationer, fremover have en VA-godkendelse, før de må markedsføres eller sælges i Danmark.

For vandhaner skærpes kravene desuden til afgivelse af bly, så maksimumgrænsen reduceres til en fjerdedel af det nuværende niveau i løbet af en overgangsperiode på tre år.

De vandfiltre, der fortsat skal VA-godkendes, er de ikke-udskiftelige inklusive det tilhørende filterhoved, som er monteret på koldtvandsstrengen inden tapstedet, og hvor regenerering sker på stedet for eksempel ved tilføring af salte.

Fast godkendelsespris
Hidtil har det været certificeringsorganet ETA-Danmark, der har stået for VA-godkendelsen, men opgaven bliver nu lagt i udbud, og samtidig indføres der en forenkling af gebyrstrukturen, så regningen for en godkendelse fra årsskiftet fast vil være 10.000 kroner med en godkendelsesperiode på tre år.

I det kommende godkendelsessekretariat samles ansvaret for både ansøgningsprocedure, inspektion og stikprøvekontrollen, som de enkelte indehavere af VA-godkendelser selv skal sørge for at gennemføre sammen med et anerkendt prøvningsinstitut.

Sekretariatet får derimod ikke noget med den egentlige markedskontrol at gøre, den vil fortsat blive varetaget af Energistyrelsen.

Fakta om VA-godkendelse:
• Der er tale om en obligatorisk, gebyrfinansieret og national godkendelsesordning.
• Godkendelsen indebærer, at byggevarer i kontakt med drikkevand – for eksempel vandhaner – skal testes, godkendes og mærkes, inden de må markedsføres og sælges i Danmark.
• Følgende byggevare- og komponentgrupper er omfattet af VA-kravet om godkendelse: Vandinstallationer, loddemidler, drikkevandsarmaturer, vandkomponenter, maskiner og apparater, coatingmidler.


Kilde: Tekniq
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266