23948sdkhjf

Ny bymidte i Østermarie

Jens Møller Gudhjem A/S har været hovedentreprenør på udformningen af den nye bymidte i Østermarie, som indvies i dag den 25. maj.
I Østermarie på Bornholm indvies den nye bymidte den 25. maj. Østermarie Torv - også kaldet samtaletorvet - er omdannet fra en parkeringsplads til et torv til ophold, leg og diverse arrangementer.

En del af torvet anvendes stadigvæk som en parkeringsområde i tilknytning til Dagli’Brugsen og diverse aktiviteter, der foregår i bygninger omkring torvet. Men med den nye udformning er der dannet en bilfri zone, et fredeligt område med plads til at samles eller at stå og samtale. På torvet er der etableret bakkeøer med træer og forskellige prydgræsser. Bakkeøerne er omkranset af siddeplinter i bornholmsk granit.

Fritidshaven, som ligger i direkte forbindelse med Østermarie Torv, er omdannet til et aktivt sted for alle aldersgrupper men med vægt på børnegruppen, som bruger haven til leg og motion. Bakkeøerne i fritidshaven er indrettet som legeområder, herudover er der etableret cykelstier, petanquebane og en grillplads.

Projektet er udarbejdet af Kragh & Berglund Landskabsarkitekter i tæt samarbejde med borgere fra Østermarie. Hovedentreprenør på projektet er Jens Møller Gudhjem A/S, som er assisteret af underentreprenørerne Bjørns Planter samt Axel Sørensen A/S El- og VVS installatør.

Nyt liv til torvet
Bymidten i Østermarie var tidligere en stor parkeringsplads skåret over af en trafikeret gennemfartsvej. Ligesom i mange andre landsbyer i Danmark har torvet og hovedgaden i Østemarie mistet sin betydning og funktion som mødested i takt med, at butikker er lukket, og offentlige servicefunktioner er centraliseret i større byer. I mange landsbyer er der dog masser af liv, hvis man kigger efter. Rundt om bymidten i Østermarie ligger der således en Dagli’ Brugs, der i 2008 udvidede butikslokalet til næsten det dobbelte, caféen Mariehuset, hvor der jævnligt afholdes bingoaftener, et velbesøgt fritidshus for dagplejemødre, børn og unge og menighedshuset, der involverer mange af byens borgere i forskellige aktiviteter.

Udviklingen af den nye bymidte i Østermarie bygger på beboerne og byens aktive foreningsliv. Ved at udvikle og forbedre det allerede eksisterende mødested på parkeringspladsen foran Dagli’ Brugsen, afspejler byen igen de aktiviteter og det liv, der allerede findes. Projektet lokale forankring har skabt ringe i vandet, sådan at et tidligere faldefærdigt hus, der ligger tæt på den nye plads, nu renoveres af husets ejer.

’Ny bymidte i Østermarie’ er en del af partnerskabsprojektet Mulighedernes Land, der gennemføres af Realdania, Bornholms Regionskommune, Thisted Kommune og Lolland Kommune. Mulighedernes Land handler om at udvikle og afprøve nye veje til udvikling i Danmarks yderområder, der kan understøtte bosætning, turisme og rekreation.

Fakta: Ny bymidte i Østermarie
• Rådgiver: Landskabsarkitekter Krag & Berglund
• Hovedentreprenør: Jens Møller Gudhjem A/S
• Underentreprenører: Bjørns Planter samt Axel Sørensen A/S El- og VVS installatør
• Areal: 4.000 m2
• Anlægsomkostninger: 3,4 mio. kr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141