23948sdkhjf

Ny modstand mod 25 meter høj kolos “Fylder rigtig meget og ikke særlig pæn”

Det bliver nok også et nej tak herfra.

Omtrent sådan lyder meldingen nu også fra borgmesteren i Hvidovre Kommune, Anders Wolf Andresen (SF), når det kommer til sagen om, hvor en 25 meter høj omformerstation skal placeres.

- Det fylder rigtig meget, og det er ikke særlig pænt. Vi kan heller ikke bare sende en masse kabler gennem Hvidovre. Så det er jeg ikke umiddelbart begejstret for, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

I forbindelse med at et flertal i Folketinget har vedtaget at etablere to energiøer - én i Nordsøen og én på Bornholm - skal der også placeres omformerstationer på land, hvorigennem strømmen fra vindmøller kan transporteres ud til forbrugerne.

Der er aktuelt tre steder på tegnebrættet i forhold til energiø Bornholm i Østersøen. Det bedste bud er Solhøj i grænselandet mellem Ishøj og Høje-Taastrup Kommuner - og her har borgmestrene i meget klare vendinger luftet deres utilfredshed.

Ishøj-borgmester, Merete Amdisen (S), mente derimod, at man med fordel kunne placere omformerstationen i industriomådet Avedøre Holme, som er en af de to andre muligheder.

Her ville man ifølge Amdisen have bedre mulighed for at udnytte overskudsvarme og benytte sig af den såkaldte Power-to-X-teknologi (proces hvor grøn elektricitet omdannes til noget andet - eksempelvis brint, red.).

Nej tak til kabler gennem byen

Men det argument preller af på borgmester Anders Wolf Andresen (SF) i Hvidovre.

- Vi laver i forvejen Power-to-X på Avedøre Holme, og vi har allerede havvindmølleprojektet Aflandshage. Med det følger også en omformerstation, som dog ikke er lige så stor, siger Anders Wolf Andresen.

- Bare fordi vi har industri på Avedøre Holme, betyder det ikke, at vi skal fylde alt muligt derud. Det skal se ordentligt ud, siger Hvidovre-borgmesteren.

Han hæfter sig også ved, at der samtidig skal trækkes kabler fra omformerstationen på Avedøre Holme og videre gennem Hvidovre for at få strømmen sendt videre ud til Hovedstadsområdet.

- Det er ikke en 100 procent afvisning

Selvom Anders Wolf Andresen er skeptisk lader han dog en lille kattelem stå åben over for det storstilede energiprojekt.

- Det er ikke en 100 procent afvisning. Vi er optagede at af finde ud af, hvordan de her enorme mængder strøm kan komme videre fra Avedøre. Men vi vil ikke have et kæmpe projekt gennem byen. Man skal ikke kun anskue projektet fra et teknisk synspunkt - men også et menneskeligt, siger Anders Wolf Andresen.

Det er Energinet, der står for en stor del af arbejdet med energiøerne. Onsdag sagde Hanne Storm Edlefsen, der er vicedirektør i Energinet, til TV 2 Lorry, at hun anerkender kommunernes bekymring for at få en gigantisk omformerstation i baghaven.

- Det er ikke nogen overraskelse, at der er modstand. Jeg forstår godt, at det ikke er attraktivt for dem, der skal opgive noget grønt areal, men hvis vi gerne vil den grønne omstilling, så er det det, der skal til, siger hun til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Men vi vil gerne tage så meget hensyn som muligt, derfor er vi også i dialog med de kommuner, der kan blive berørt.

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125