23948sdkhjf

Boligejere vil ikke betale fuld pris for arbejde udført af lærlinge

Mens både regioner, kommuner og staten ofte stiller krav om, at håndværksmestre og entreprenører skal have lærlinge ansat i virksomheden, hvis de vil arbejde for det offentlige, så står det anderledes til, når det er ”hr og fru Jensen”, som skal have løst en opgave.

Mange danske boligejere vil nemlig ikke betale fuld pris for håndværksarbejde, som udføres af en lærling. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov.

I undersøgelsen svarer 56 pct. af de 2.054 adspurgte boligejere, at de fortrækker, at arbejdet udføres af færdiguddannede svende, mens 33 pct.  ikke mener, det har nogen betydning.

Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, finder det forståeligt nok, at man som boligejer føler sig mest tryg ved, at der følger et svendebrev med i værktøjskassen, når man lukker håndværkere ind i sit  hjem.

- Men det er værd at huske på, at man som lærling kun kan lære sit fag, hvis man får mulighed for at prøve det af ude i virkeligheden, fremhæver Tina Voldby.

- Samtidig vil der være kontrol, hjælp og sparring fra en færdiguddannet svend, som sikrer, at arbejdet bliver udført korrekt – især i starten af lærlingens uddannelse. Og virksomheden står på mål for kvaliteten, uanset hvilken medarbejder, der har skruetrækkeren fremme, understreger hun.

Vil ikke betale det samme

Undersøgelsen viser også, at det kun er 20 pct., som er villige til at betale det samme for arbejde, der er udført af en lærling, mens 65 pct. vil betale mindre.

- Igen er det vigtigt at understrege, at arbejdet selvfølgelig skal udføres efter reglerne hver eneste gang. Virksomhederne tager et stort ansvar og bruger tid og ressourcer på at lære næste generation op, og det koster også de andres svendes tid. Desværre viser resultaterne i undersøgelsen en ubegrundet skepsis overfor lærlingene, som jeg synes, er ærgerlig – især med tanke på, hvor stort behovet er for, at vi får uddannet flere faglærte de kommende år, siger Tina Voldby.

- Det er en opgave, vi alle har interesse i at hjælpe med til at løse. Og vi kan meget passende starte ved at åbne vores hoveddør for de lærlinge, som desuden ofte kan møde op med den nyeste tekniske viden indenfor deres respektive fag, understreger hun.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094