23948sdkhjf

BIG's nye domicil har nået milepæl - faktisk burde det slet ikke kunne opføres

Ifølge Bjarke Ingels kommer hovedsædet til at danne en ny skole for, hvad betonbyggeri og arkitektur kan

En milepæl er nået i byggeriet af BIG's nye hovedsæde i Københavns Nordhavn. 

Tidligere på måneden blev der ifølge en pressemeddelelse fra råhusentreprenøren LM Byg fejret rejsegilde på byggeriet. 

Et projekt, der i første omgang fik et nej af Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, da det ikke blev anset for at være hverken kønt eller grønt nok. 

Siden blev de reviderede planer stemt igennem, og fra talerstolen til rejsegildet påpegede Bjarke Ingels, at projektet ikke er "nogen almindelig betonbygning":

- Det er et af de mest komplekse byggerier, vi nogensinde har lavet. Der er så mange ting, der kunne være gået galt, og jeg er dybt imponeret over den kvalitet og præcision, der er lagt i håndværket. Alle elementer og støbninger går i hak på en tektonisk måde, og konstruktionen bag vores hovedsæde kommer til at danne en ny skole for, hvad betonbyggeri og arkitektur kan.

- Det her projekt har skubbet grænserne for, hvad der kan gøres med beton. Det har givet mig nye muligheder i mine fremtidige projekter, lød det videre fra arkitekten. 

Burde slet ikke kunne opføres

Når det står færdigt, vil BIGs hovedkvarter strække sig 27 meter op over Sundholmen i Nordhavn. En kerne af nordisk granit skærer sig ifølge pressemeddelelsen fra stuen til øverste sal. 

Syv overlappende etager skaber en kaskade af sammenhængende planer og bæres af 20 meter lange pladsstøbte facadebjælker, der hver vejer 100 tons. De stables ovenpå hinanden som sandwichelementer og skifter mellem lukkede felter af betonkonstruktioner og transparente felter af glas.

En sammenhængende 140 meter spiral af grønne terrasser snor sig langs facaden hele vejen rundt om bygningen og har en dobbeltfunktion som flugtvejstrappe. Alle etager har adgang til terrasserne, og følger man trinene hele vejen til toppen, finder man taghaven med en 360-graders udsigt over havnen, lyder det videre.

Netop den grønne beplantning af facaden var en del af det reviderede forslag, som endte med at blive stemt igennem i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg. 

Ifølge adm. direktør i LM Byg, Per Semmling, lyder projektet ligetil, men i realiteten burde BIG’s hovedkontor slet ikke kunne opføres:

- Fordi etager og ydervægge både er forskudte, og til dels er selvbærende, har vi ikke haft de klassiske fixpunkter at arbejde ud fra, som vi normalt har. Fra et konstruktionsmæssigt perspektiv har vi konstruktioner, der ”hænger” i de overliggende bygningsdele. Det er nærmest den omvendte byggeproces, forklarer han. 

Nyt materiale i brug

Der er brugt et miks af betonelementer og in-situ-støbninger – og så har LM Byg også måtte udvikle nye støbe- og arbejdsmetoder .

- Vi har udviklet et nyt og anderledes koncept for støbning af hængedæk, og vi har også været nødt til at udvikle en anden støbe- og arbejdsmetode for de store bærende mega beams end oprindeligt tænkt, som gjorde det muligt for os at støbe uden flydekran, siger entreprenørdirektøren og fortsætter:

- Konstruktionen har været udfordrende nok i sig selv men blev yderligere forstærket af, at vi skulle støbe i et materiale, der på dette tidspunkt stadig var relativt nyt, utestet i denne skala og opfører sig anderledes end betonblandinger med traditionel cement.

Materialet, som LM Bygs adm. direktør henviser til, og som BIG's nye hovedkvarter udelukkende er opført i, er cementtypen Futurecem, som Aalborg Portland har udviklet. 

Sammen med Unicon, Aalborg Portland og BIG har råhusentreprenøren testet og videreudviklet produktet i takt med, at støbningen til hovedkvarteret pågik, lyder det. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125