23948sdkhjf

Rockwool ramt af prishop: Gassen kan gå af den grønne ballon

Kombinationen af dansk statsstøtte til produktionen af biogas og afgiftsfritagelse på forbruget i udlandet skader den grønne omstilling, lyder kritikken

For to år siden omlagde Rockwool til biogas. 

Nu skal der landes aftaler for nye leverancer, og isoleringskæmpen skal have helt andre beløb op af pungen end tidligere. Priserne er firedoblet.

Det skriver Børsen.

Udviklingen får Rockwool Nordics’ adm. direktør, Frank Larsen, til at flage op. Priseksplosionen kan få gassen til at gå af investeringer i mindre klimabelastende produktion, lyder det:

– Det er klart, at de markant højere priser på biogas har en meget uheldig indflydelse rentabiliteten af den investering, vi har foretaget. Vores bekymring er, at de lærepenge, vi betaler for at lave den grønne omstilling på Rockwools danske fabrikker, ikke bliver til nytte for resten af dansk erhvervsliv, der kan stå med en dårligere rentabilitet for deres investeringer i grøn omstilling, siger Frank Larsen til Børsen.

Efterspørgslen på biogas er drevet de voldsomme prisstigninger. 

Og her spiller statsstøtte en væsentlig rolle – og her retter Rockwool kritik. 

For kombinationen af dansk statsstøtte til produktionen af biogas kombineret med afgiftsfritagelse på forbruget i vores nabolande har resulteret i eksport af omkring 80 pct. af den danske biogasproduktion.

Rockwools bekymring får støtte af Peter Trillingsgaard, branchedirektør i DI Produktion, der efterlyser gennemsigtighed på området, så erhvervslivet kan planlægge langsigtede investeringer i grønnere produktion.

– Indkøbsprisen på biogas er væsentligt højere end prisen på naturgas, og virksomhederne vil derfor skulle betale mere ved at skifte til grøn biogas end ved at beholde fossil naturgas, påpeger Peter Trillingsgaard overfor Børsen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11