23948sdkhjf

Stor daginstitution har fundet sin vinder

Under overskriften "Verdens Bedste Børneby" har Cobe, Nord Architects, PK3 og Grontmij vundet arkitektkonkurrencen om en ny daginstitution for 618 børn og unge.
En børneby, der vil andet og mere end blot at være en forvokset udgave af en almindelig daginstitution.

Det er visionen for det projekt, som netop har vundet konkurrencen om en nyt stort institutionsbyggeri, der efter planen skal tages i brug ultimo 2014.

Daginstitutionen, der opføres af Københavns Kommune, kommer til at ligge på ’Trekantsgrunden’ mellem Christiania og Arsenaløen på Prinsessegade i København. Projektet handler om at skabe en by for børn med forskellige kvarterer, bygninger, pladser, parker og byrum, der skaber forskellige oplevelser for børn og unge i alle aldre. Den store institution inddeles i mange små enheder, som passer ind i det helt særlige miljø på Christianshavn.

En ny retning for velfærd i børnehøjde
- Helt fra starten har vi tænkt på projektet som en by, der består af en lang række mindre huse, og ikke bare som en stor børnefabrik. Børnenes by får sin helt egen identitet som en ’by i byen’, ligesom Christianshavn og naboen Christiania også har det. Derfor får børnebyen bygninger med kant og karakter – for eksempel et rådhus, en brandstation, en fabrik, et udkigstårn, et stadion, og et basketball-bur på taget, der danner en gylden byport til Prinsessegade, forklarer Dan Stubbergaard, arkitekt og indehaver af Cobe.

Morten Rask Gregersen, arkitekt og partner i Nord Architects, er overbevist om, at den kommende børneby bliver et fantastisk sted, der vil sætte en ny retning for velfærd i børnehøjde.

- Projektet er en miniby for børn med plads til både det gode hverdagsliv og de helt særlige oplevelser. Denne diversitet er det, der giver hvert enkelt barn de bedste udviklingsmuligheder, siger Morten Rask Gregersen.

Malene Krüger, landskabsarkitekt og partner i PK3, tilføjer:

- Naturen spiller en væsentlig rolle i den nye daginstitution. Det eksisterende naturprægede landskab integreres i børnebyen og den får – lige som en ‘rigtig’ by – pladser, haver, gader, kvarterer, sportsbaner og parker. Med dette projekt kan der dannes ny præcedens for, hvordan der skabes rum til børn og unge både ude og inde. Projektet handler om at skabe integration og helhed imellem brugere, aldersgrupper, bebyggelse, landskab og den omkringliggende by.

For Grontmij, der er projektteamets fjerde part, har fokus været at skabe et bæredygtigt byggeri med et godt indeklima og energieffektive løsninger.

- Vi lægger specielt vægt på indeklimaet i Børnebyen, da et godt indeklima har en dokumenteret positiv indvirkning på børns helbred og trivsel. Ved tidligt i processen at tænke i en samlet strategi kan vi skabe et godt indeklima med gode luft- og dagslysforhold for både børn og ansatte, samtidigt med at vi minimerer energiforbruget, forklarer seniorprojektleder Iben Krause.

Høj grad af brugerinddragelse
Projektkonkurrencen blev afholdt over to faser fra april til september 2012. Som udgangspunkt for konkurrencen ligger et omfattende stykke arbejde fra Københavns Kommune, hvor der blandt andet er blevet lagt stor vægt på at sikre en sammenhængende energi- og miljøstrategi for projektet, ligesom inddragelse og høring af brugere – personale såvel som forældre – samt beboere og interessegrupper fra området er blevet prioriteret højt.

Således har input fra workshops og møder indgået som en del af grundlaget for projektet fra begyndelsen, så projektet bedst muligt imødekommer krav og ønsker fra alle involverede.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141