23948sdkhjf

Efterlyser mere ambitiøse ESCO-strategier

I en ny analyse fremhæves kommunernes positive resultater med ESCO-projekter, men de nuværende investeringer er langt fra nok, mener Dansk Byggeri.
Udbudsrådet offentliggjorde mandag analysen ”Energirenoveringer af kommunale bygninger”, der fremhæver, at kommunerne har haft gode resultater ved at udbyde deres opgaver om energirenoveringer som ESCO-projekter.

- Energirenovering har høj prioritet hos mange kommuner. Hvis de ønsker at renovere flere bygninger samtidig, så kan et ESCO-projekt være den bedste løsning både på kort og langt sigt, siger Udbudsrådets formand, Jørgen Lindegaard.

Han fremhæver, at der overordnet set er god fornuft i at benytte ESCO-modellen, fordi opgaven kommer i udbud, og fordi fremtidige besparelser på energiforbruget finansierer energirenoveringen. Men kommunerne skal tænke sig om, for det er ikke nødvendigvis den bedste løsning, hvis energirenoveringen sker sammen med en generel bygningsrenovering.

Ikke en universalløsning
Hos Dansk Byggeri er man enig i, at ESCO-projekter er et godt redskab, når man som kommune skal i gang med energibesparelser. Men samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at ESCO-kontrakten risikerer at bremse for større energirenoveringer. Det mener Mieke Bak Rasmussen, der er energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri:

- ESCO-projekter har ofte en tilbagebetalingstid på mellem 5 og 13 år, fordi de næsten altid fokuserer på energibesparelser i de tekniske installationer. Men dér, hvor de store besparelser på energiforbruget ligger, er i energirenovering af klimaskærmen, dvs. isolering af facade, tag, døre og vinduer. Det er en større investering, som ikke kan tilbagebetales på så kort tid, som ESCO-projekterne løber.

- Men det er ikke en universalløsning, som garanterer kommunerne optimale besparelser. Derfor håber jeg, at kommunerne overvejer meget nøje, om det er mest fordelagtigt kun at spare på strømmen, eller om der er større besparelser at hente på at samtænke installationerne med generel energirenovering, siger Mieke Bak Rasmussen.

Hun pointerer, at der er brug for at overveje, hvordan de mindre, men hurtigt indtjente energibesparelser, kan bruges til at investere i større energirenoveringer og opfordrer i den forbindelse Udbudsrådet til at sætte fokus på dette i sin næste analyse af området.

I alt 75 kommuner har bidraget til Udbudsrådets analyse. Heraf har de 68 igangværende projekter med energirenovering, mens yderligere 5-6 har planer om at gå i gang. Læs hele analysen her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093