For lidt mørtel i murværk får vand til at strømme ind i supersygehus

Byggeriet af Nordjyllands nye supersygehus, Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU), er ramt af nye, alvorlige problemer i form af utætte facader.
Ifølge DR.dk, der har set en ny rapport om byggeriet, er der brugt for lidt mørtel i murværket flere steder, så fugerne ikke er fyldte og vand kan trænge ind.
Nu vokser der så græs på fugtige mursten, isoleringen er gennemvædet, og vand strømmer ud, hvis der bores huller i væggene.
Som beskrevet tidligere på måneden har udfordringerne været kendt i flere år, men blev aktuelle, da der er konstateret vand på gulvene mindst 110 steder i det nye supersygehus i Aalborg.
Chefen for mureruddannelsen på Tech College i Aalborg, Gorm Vestergaard, har set på rapporten, og hans dom er klar: Havde en elev på mureruddannelsen udført arbejdet, var han dumpet.
Hans holdning til murværket er – ifølge DR ligesom flere andre fageksperter – at man ikke undgår i hvert fald delvis nedrivning:
- Jeg kan jo se, at det er stort set alle facadevægge, der lider under denne her proces. Og derfor i min optik, så er der nok kun en vej – og det er en ommer, siger Gorm Vestergaard til DR.dk.
Fra det ansvarlige entreprenørfirma, MT Højgaard, lyder det til Licitationen, at man ikke har kommentarer, men er i "konstruktiv og god dialog direkte med bygherren", som er Region Nordjylland.
Vil ikke udelukke nedrivning
Projektdirektør på supersygehuset siden foråret 2022, Martin Kjær, lagde ikke skjul på sin overraskelse og skuffelse, da vandproblemerne kom frem i starten af marts.
På grund af problemernes omfang er det for ham at se en mulighed at bremse store dele af byggeriet, indtil det er løst.
- Det kan være, jeg bliver nødt til at stoppe byggeriet – i værste fald, sagde projektdirektøren.
Til DR.dk lyder det nu fra formand for regionsrådet i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V), at det stadig er for tidligt at konkludere på en mulig nedrivning af de fugtige facader.