23948sdkhjf

Vandstanden oversteg en 100-års hændelse: Nu vil man tage hånd om stormfloder

Arbejdet forventet afsluttet i juni 2024. Derefter skal politikerne træffe en beslutning om det videre arbejde med stormflodsbeskyttelse af Sønderborg Havn

Sønderborg Kommune har igennem et stykke tid arbejdet med planer for stormflodssikring flere steder i kommunen. Nu er turen kommet til Sønderborg Havn.

For tre uger siden blev mange steder i ø-kommunen hårdt ramt, da stormfloden ramte store dele af kommunens kystnære områder. Vandstanden oversteg en 100-års hændelse for stormflod, da vandet for første gang siden 1904 nåede to meter over normal vandstand, nemlig 2,1 meter.

Stormfloden har kun gjort kommunens arbejdet mere aktuelt. 

Allerede sidste år vedtog byrådet Klimatilpasningsplan 2022, som viser, hvordan klimaforandringerne vil påvirke Sønderborg Kommune i årene frem mod år 2100.

- Sønderborg Havn ligger lavt, og vi har alle sammen set, hvordan den jævnligt bliver oversvømmet. Klimatilpasningsplanen viser, at oversvømmelserne i fremtiden vil ske oftere, og desværre oplevede vi for tre uger siden, hvor slemt det kan blive, siger Maria Frost Andresen, der er næstformand for Natur-, Klima- og Miljøudvalget (V), i en pressemeddelelse.

- De fremtidige oversvømmelser kan blive højere og få store omkostninger i Sønderborg Havn, da der er mange værdier som beboelse, erhverv og kulturhistorie, fortsætter hun.

Tidsplan: Handleplan for stormflodssikring af Sønderborg Havn

Efterår 2023: Kortlægning, indledende analyser og undersøgelser

Vinter 2023: Involvering af øvrige myndigheder

Vinter-forår 2024: Politisk drøftelse og involvering af borgere

Forår 2024: Videre udarbejdelse af plan

Maj - juni 2024: Politisk godkendelse af planen

Kilde: Sønderborg Kommune

I arbejdet med planen skal der blandt andet fokuseres på stormflodssikringens samspil med resten af byen og den eksisterende og fremtidige benyttelse af havnefronten på begge sider af Alssund. 

- Det er vigtigt, at vi inddrager borgerne i den proces, og det er et stort og komplekst arbejde, hvor der skal undersøges mange ting, siger Asger Romme Andersen, der er formand for Natur-, Klima- og Miljøudvalget.

Arbejdet vil foregå fra efterår 2023 og forventet afsluttet i juni 2024 med bidrag fra borgere og andre interessenter. Derefter vil politikerne tage stilling til, hvordan der skal arbejdes videre med projektet om stormflodsbeskyttelse af Sønderborg Havn.

Handleplanen skal dække havnefronten fra Sønderborg Slot til og med Havbogade samt havnefronten ved Sundgade.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093