Stilladsvirksomhed i retten for grove brud på arbejdsmiljøloven – risikerer stor bøde

I dag starter retssagen mod en dansk stilladsvirksomhed, der er tiltalt for flere alvorlige brud på arbejdsmiljøloven i forbindelse med arbejdsulykker i både København og Hvidovre.
Ifølge anklageskriftet dækker tiltalen over tre forhold i perioden 2021-2022, hvor virksomheden ifølge anklagen har undladt at sikre forsvarlige arbejdsforhold, hvilket har ført til personskader og skabt risiko for alvorlige ulykker.
Anklagemyndigheden kræver en bødestraf på 358.400 kroner, mens tiltaltes advokat går efter frifindelse i alle tre sager. Det fortæller virksomhedens advokat Christian Duus Ljørring til Building Supply.
- Vi står med en virksomhed, der kigger ind i en stor bøde, fordi tre medarbejdere har valgt at forbryde sig mod nogle basale regler, der er basal viden for en stilladsarbejder. Jeg har en juridisk materialesamling på ni sager, der er fuldstændigt identiske, hvor det endte med frifindelse, siger Christian Duus Ljørring.
Han tilføjer:
- I alle sagerne må man sige, at alle stilladsarbejderne er ganske godt uddannet, og at de tilsidesætter gældende sikkerhedsforskrifter og regler, som de kender.
Han har i 20 år beskæftiget sig med straffesager i stilladsbranchen. Igennem årene vurderer han at have beskæftiget sig med op mod 50 sager af denne karakter. Ifølge ham er ofte det samme mønster gå igen.
- Det er grundlæggende opfattelse, at der er en for ensidig vinkel på disse sager, hvor stilladsfirmaerne ikke instruerer medarbejderne godt nok. Vi mener, at medarbejderne har et medansvar, og at de gør noget, som de godt ved, at de ikke må.
De tre sager
Den første sag stammer fra en byggeplads på Sønder Boulevard i København den 16. august 2021. Her faldt en medarbejder 1,5 meter ned fra et stillads, fordi der manglede adgangsveje til arbejdsstedet. Den ansatte måtte kravle på en håndliste for at udføre sit arbejde og landede på en konsol, hvilket resulterede i en lændeskade.
Den anden sag fandt sted på Rådhuspladsen i København den 2. maj 2022. En lærling brugte ulovligt et materialehejs til persontransport fra et stillads i 30 meters højde. Ifølge lovgivningen må denne type hejs kun anvendes til materialetransport, medmindre der er tale om vedligeholdelse af selve hejset. Anklagemyndigheden vurderer, at handlingen indebar en alvorlig risiko for personskade.
Den tredje sag omhandler også arbejdsforholdene på Rådhuspladsen den 2. maj 2022. En stilladsmontør arbejdede uden tilstrækkelige sikkerhedsforanstaltninger på et smalt stilladsdæk 30 meter over jorden. Ifølge anklageskriftet var der risiko for nedstyrtning, da montøren ikke var sikret mod fald.
Sagen skal behandles ved Københavns Byret, og retten har afsat halvanden dag til retssagen, hvor ni vidner skal afgive forklaring.
Går alt efter planen bliver der afsagt dom i sagen fredag den 21. marts.