Direktør fjerner populært produkt og satser på grønt alternativ
Spagnum er på vej ud i kulden. I hvert fald hos Materialepladsen, som fra foråret 2025 fjerner materialet fra alle virksomhedens sjællandske genbrugs- og byggematerialepladser.
Beslutningen er truffet af miljøhensyn - og selvom det stadig er lovligt, er det kun et spørgsmål om tid, før der kommer et forbud, vurderer virksomhedens direktør.
– Vi er en branche, der lever af naturens ressourcer, men her har vi en mulighed for at udfase et produkt, CO2-belastende og ødelæggende for biodiversiteten, der hvor det udvindes, siger Allan Johansen, direktør i Materialepladsen, i en pressemeddelelse.
Nyt alternativ
Materialepladsen vil nu i stedet skubbe et danskproduceret og økologisk alternativ frem: pilekompost. Den er udviklet i samarbejde med landbrugsvirksomheden Ny Vraa i Nordjylland og bliver fremover tilbudt på samtlige pladser.
- Med pilekompost kan vi erstatte spagnum med et bedre produkt. Vi vil gerne gå forrest og fjerne spagnum, selvom det stadig er lovligt, trods de mange miljømæssige problemer i det, lyder det fra Allan Johansen.
Selvom Materialepladsen indtil for ganske nylig solgte spagnum, mener Allan Johansen nu, at det faktisk burde forbydes. Det vil i hans optik også gøre det nemmere for forbrugerne.
- Vi har et glimrende alternativ til spagnum i form af pilekomposten, som udleder langt mindre CO2 og faktisk har bedre egenskaber til dyrkning. Vores valg om at fjerne spagnum, skal gøre det nemmere for forbrugerne, fordi vi simpelthen tager stilling for dem, lyder det fra Allan Johansen.
Materialepladsens beslutning kommer i kølvandet på tiltag i udlandet. I England trådte et forbud mod salg af spagnum til private i kraft 1. januar i år, og Norge overvejer lignende skridt.
Om spagnum
Spagnum er gammelt plantemateriale udvundet fra tørvemoser.
Tørvemoser udgør cirka tre procent af jordens areal og er værdifulde for biodiversiteten.
Tørvemoser lagrer store mængder CO2, og det frigives, når spagnum udvindes fra moserne.
I Danmark anvendes omkring 400.000 kubikmeter spagnum hvert år, og private står for omtrent to tredjedele af forbruget.
Bolius