Reelt klimaaftryk kræver reelle data: Derfor bør arbejdet med EPD’er være dynamisk
Hos DS Stålkonstruktion har arbejdet med miljøvaredeklarationer (EPD’er) længe været en integreret del af bæredygtighedsstrategien. Med en anerkendt software til LCA-beregninger har vi skabt et system, der sikrer hurtig responstid, løbende overvågning og kontinuerlig videreuddannelse af vores medarbejdere.
I samarbejde med en kvalificeret EPD-verifikator har vi udviklet en skabelon baseret på gennemsigtighed og detaljeret dataindsamling. Det har allerede afstedkommet udarbejdelsen af projektbaserede EPD’er i tæt dialog med vores kunder – særligt i projekter, hvor der er krav om dokumenteret CO2-reduktion. Her er den projektspecifikke EPD ofte den eneste mulighed for at opnå verificerede, reelle værdier, som kan anvendes i den endelige LCA-beregning for bygningen.
I et konkret eksempel har vi set, hvordan en projektbaseret EPD resulterede i en betydelig reduktion af GWP (Global Warming Potential) sammenlignet med vores standardindkøb. Det kunne vi opnå gennem tidlig inddragelse af både projektledelse, indkøb og vores EPD-specialist, så både CO2-reduktion, økonomisk ansvarlighed og kundens forventninger til slutproduktet kunne spille sammen i praksis.
Vores erfaring viser desuden, at de reelle værdier i vores projektbaserede EPD’er ofte ligger markant lavere end de generiske værdier, der typisk anvendes i LCA-beregninger. Det betyder, at bygherrer og rådgivere får et mere retvisende billede af det faktiske klimaaftryk – og dermed større mulighed for at træffe valg på et mere oplyst grundlag.
I arbejdet med leverandørers EPD’er har vi en kritisk tilgang og accepterer ikke data ukritisk. Vi vurderer nøje dokumentationens kvalitet og troværdighed, og handler på det, hvis dokumentationen ikke lever op til vores krav. For eksempel har vi været med til at få fjernet en EPD fra et valseværk, som ikke levede op til kravene om transparens og validitet.
Opdateret EPD på vej baseret på konkrete data
Hen over sommeren 2025 har vi i DS Stålkonstruktion et særligt fokus på at opdatere vores generelle EPD for stålkonstruktioner. Den nuværende version blev udarbejdet i en tid, hvor datagrundlaget var begrænset.
I dag er vores indkøb i stigende grad baseret på overvågning af markedet, så vi kan indkøbe stål, der udbydes med mindst muligt klimaaftryk – ligesom vi også overvåger priser og kvalitet. Med forbedrede interne processer og mere præcis dataindsamling – understøttet af vores dynamiske LCA-software – kan vi levere en ny EPD, der i langt højere grad afspejler virkeligheden. De vigtigste forbedringer omfatter:
- Fokus på sporing af EPD’er for alle typer stålprofiler, der indkøbes
- Detaljerede transportberegninger helt fra valseværkerne
- EPD’er for overfladebehandlinger, som tidligere har været underbelyst
Alle EPD’er udarbejdes i overensstemmelse med gældende standarder (herunder EN 15804) og verificeres af en uafhængig tredjepart iht. ISO 14025 for at sikre validitet og gennemsigtighed.
Fremtidens stålkonstruktioner med lavere klimaaftryk
Med vores tilgang til både generelle og projektbaserede EPD’er ønsker vi at understøtte bygherrer og rådgivere i at opfylde de nye klimakrav i Bygningsreglementet. Derudover underviser vi løbende rådgiverfirmaer og kunder i, hvordan de konkret kan arbejde med CO2-reduceret stål. Her sætter vi fokus på, hvordan stål kan bidrage til mere ressourceeffektive konstruktioner og de fordele, det kan have i et livscyklusperspektiv. Både i forhold til genanvendelighed, robusthed og valg af profiltyper for optimering af konstruktioner, hvor materialevalg, holdbarhed og klimaaftryk tænkes sammen.
Vi deltager gerne i oplæg og sparring med aktører i byggebranchen, da vi oplever, at det skaber mere sammenhængende krav og åbner op for nye muligheder i fællesskab.
Er du interesseret i at høre mere, eller vil du gerne have besøg af os, er du meget velkommen til at kontakte os på QHSE@ds-staal.dk.