23948sdkhjf

Håndværkere kan få del i forsvarsmilliarder – men ikke uden en indsats

Forberedelse og samarbejde er ifølge Dansk Håndværk nøgleord, hvis mindre håndværksvirksomheder skal have del i de milliarder, der er på vej mod forsvaret

Forsvarets bygninger trænger til en kærlig hånd. Derfor er det besluttet at afsætte milliarder til renovering og modernisering, og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse vil de kommende år udbyde endnu flere opgaver, som også kan være interessante for lokale håndværksvirksomheder.

Det drejer sig både om større bygge- og anlægsprojekter og om den løbende drift og vedligeholdelse af forsvarets bygninger, øvelsesterræner og områder. Men det kræver ofte, at virksomhederne forbereder sig og søger samarbejde med andre, understreger Dansk Håndværk.

- Vi har i årevis set, hvordan forsvarets bygninger ikke kunne vedligeholdes inden for de daværende budgetter. Så nu skal der bruges milliarder på at renovere og modernisere, samtidig med at der etableres helt nye faciliteter, siger Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk, i en pressemeddelelse.

- Derfor vil vi se et væld af både store og små opgaver, som de lokale håndværksvirksomheder kan være med til at løse – enten direkte, som underentreprenør eller i et fast samarbejde med andre mindre virksomheder, lyder det videre.

Få styr på formalia

Men det kan være lidt snørklet at komme i gang med at arbejde for det danske forsvar. Derfor anbefaler organisationen, at håndværksmestrene sætter sig ind i arbejdsgangen og betingelserne for udbud og rammeaftaler i god tid, hvis de er interesserede i at få del i arbejdet.

- Forsvaret udbyder løbende opgaver, som man kan byde på, men der er også en løbende aktivitet, som det kan være svært at blive en del af. Derfor er det en fordel at undersøge, hvilke aftaler, der allerede er i ens lokale område og så gøre sig nogle tanker om, hvordan virksomheden på sigt kan blive en del af dem, forklarer Morten Frihagen.

Han henviser til, at aftaler om håndværkerydelser, som eksempelvis løbende vedligeholdelse, ofte ligger i rammeaftaler, der løber over en aftalt periode. Det betyder, at virksomheden skal være forberedt, så den er klar til at deltage, når rammeaftalen skal fornyes. Forsvarets bygge- og anlægsprojekter planlægges og udbydes derimod i samarbejde med rådgivere og projekterne bliver ofte udbudt i hovedentrepriser.

- Uanset om man vil byde på de egentlige byggeopgaver eller indgå i en af rammeaftalerne for eksempelvis vedligeholdelse, så vil det ofte være en fordel at samarbejde med andre, siger Morten Frihagen.

Det kan ske ved at blive underleverandør til en af de virksomheder, der allerede har en aftale med forsvaret. På den måde kommer man i gang og har foden indenfor til kommende projekter, lyder anbefalingen fra Dansk Håndværk.

Vinder man en kontrakt med forsvaret, skal man ofte sikkerhedsgodkendes, hvis arbejdet betyder, at man får adgang til klassificerede dokumenter eller klassificerede områder. Den godkendelse laves af Forsvarets Efterretningstjeneste, men først når virksomheden har vundet en given kontrakt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125