23948sdkhjf

Pressemeddelelse fra Dansk Byggeri : Fortsat lyse udsigter for bygge- og anlægsaktiviteten

Boligbyggeriet boomer, og optimismen er tilbage i erhvervsbyggeriet.

Fortsat lyse udsigter for bygge- og anlægsaktiviteten

Boligbyggeriet boomer, og optimismen er tilbage i erhvervsbyggeriet. Det er fremgang, ifølge Dansk Byggeris konjunkturanalyse, og vi er nu vant til en stabil byggeaktivitet og forventer, at den udvikling fortsætter, siger Vibeke Gaardsholt

Det er byggeriet af private boliger, der trækker fremgangen i byggeriet. Byggeriet af private boliger ligger på det højeste niveau i 25 år. Fremgangen er stærkest for enfamiliehuse, men også byggeriet af etageboliger er i stigning. Lave renter, fortsat høj beskæftigelse og nye låneformer har trukket priserne på eksisterende boliger op og gjort det meget attraktivt at bygge nyt.

- I modsætning til det private boligbyggeri vil byggeriet af støttede boliger nærme sig et historisk lavpunkt i de kommende år. Ændrede finansieringsvilkår gør det fra 2006 dyrere for kommunerne at igangsætte byggeri af almene boliger. Samtidig ser man begyndende udlejningsproblemer i især jyske kommuner. Disse forhold vil formentlig gøre kommunerne mere tilbageholdende med at påbegynde byggeri af almene boliger, og derfor vil vi se en fortsat nedgang i det støttede byggeri i de kommende år, siger afdelingschef Vibeke Gaardsholt, Dansk Byggeri.

Sammenlagt forventer Dansk Byggeri, at der vil blive bygget 27.000 boliger årligt i de næste par år. Heraf vil kun godt 5.000 være almene boliger.

Også erhvervsbyggeriet går lysere tider i møde. Efter en behersket fremgang sidste år, har fremgangen for både administrationsbyggeriet og byggeriet af fabrikker og værksteder bidt sig fast.

- Fremgangen i serviceerhvervene trækker nybyggeriet af kontorer og butikker op, men stigningen er bemærkelsesværdig, fordi der stadig er et stort antal ledige kontorer. Udviklingen tyder på, at mange af de kontorer, der står ledige i dag, ikke er attraktive for virksomhederne at flytte ind i, fordi de for eksempel er vanskelige at indrette eller ikke har de tekniske installationer, som kræves af moderne kontorer.

Beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren stiger med 3.600 mand i år. Stigningen i beskæftigelsen er ikke mindst afstedkommet af orkanen den 8. januar i år, som forårsagende skader på bygninger for i omegnen af 2 mia.
kr.

Vibeke Gaardsholt understreger, at selv om orkanen bidrager til en høj aktivitet på markedet for reparation og vedligeholdelse, er også boligejernes fortsat store appetit på at ombygge og modernisere en medvirkende årsag til, at det går rigtig godt. Den professionelle del af reparation og vedligeholdelsesaktiviteten forventes at løbe op i 48 mia.
kr. i 2005. Hertil kommer den ikke ubetydelige aktivitet, som husejerne selv udfører, og hvor alene værdien af materialerne er på 20 mia. kr.

- Med de nye reviderede tal for byggeaktiviteten tegner der sig et noget andet billede af byggeaktiviteten de seneste 7 år. Tidligere tiders kraftige udsving i byggeaktiviteten er blevet afløst af en lang periode præget af en stabil byggeaktivitet. Med udsigterne for de næste par år ser det ud til, at den udvikling fortsætter, slutter Vibeke Gaardsholt.

Kilde: Dansk Byggeri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14