23948sdkhjf

Danmarks første OPP-projekt modtager pris

Samarbejde mellem det offentlige og private erhvervsliv kan give smukke byggerier og store besparelser. Herning Byråd præmierer nu MT Højgaard for byggeriet af Vildbjerg Skole i Herning med Herning Byråds Bygningspræmiepris.
Prisen tildeles MT Højgaard for byggeriet af Vildbjerg Skole i Herning, der er blevet til i et samarbejde mellem det private og offentlige i det såkaldte OPP-samarbejde. I dette tilfælde mellem MT Højgaard, Dan-Ejendomme, Bank DnB NORD og Herning Kommune.

Præmie til æstetisk byggeri
Begrundelsen for at give prisen er, at Herning Byråd gerne vil præmiere smukt byggeri.
At det så tilmed er et byggeri i den nye samarbejdsform er blot endnu en fordel, fortæller projektkoordinator fra Herning Kommune, Kurt Lopdrup.

- OPP handler om samarbejde og effektivitet og optimal drift. At det så har givet sig udslag i et så smukt byggeri og ikke blot en samlebåndsløsning er jo fantastisk, siger Kurt Lopdrup.

Koncerndirektør Jens Bak-Nyhus fra MT Højgaard er meget glad for prisen.
- Vi er meget stolte af at få Herning Byråds Bygningspræmiepris og meget glade for, at man har set os som en så seriøs samarbejdspartner, at man har indgået i et OPP samarbejde med MT Højgaard. Vi har også i høj grad forsøgt at tilpasse byggeriet til behovet hos brugerne og kommunen, siger Jens Bak-Nyhus, koncerndirektør i MT Højgaard og bestyrelsesformand i OPP Selskabet Vildbjerg Skole.

OPP stiller krav til begge parter
OPP står for OPP står for Offentligt Privat Partnerskab, Det betyder, at OPP-selskabet de næste 30 år skal drive skolen med vedligeholdelse og service-ydelser inkl. pedel, ligesom finansiering også indgår i lejen. Lejen pr. år udgør kr. 10,5 mio.

En af fordelene ved OPP er, at man kan tage højde for det vedligehold allerede i projekteringsfasen. For eksempel har man lavet dørkarme af stål i stedet for af træ. Det er dyrere nu, men til gengæld sparer både kommunen og OPP-selskabet penge på vedligeholdskontoen bagefter.
Set over de 30 år er der tale om betydelige besparelser i forhold til et traditionelt skolebyggeri

Ønske om flere OPP-projekter
I Herning Kommune ser man gerne flere af den slags projekter fortæller projektkoordinatoren.
- Desværre har disse gode samarbejdsformer en lidt trang gang på jord, men jeg mener, det er vejen frem, at man udnytter de kompetencer på begge sider af bordet. På OPP-området er Danmark langt bagefter England, hvor OPP er meget udbredt. Men jeg ser gerne flere af den slags projekter, da det også kan føre til skabelsen af flere arbejdspladser. Vi har nu også mulighed for at give dansk erhvervsliv erfaringer med OPP fra hjemmemarkedet, som er afgørende for international succes og eksport siger Kurt Lopdrup.

Også Jens Bak-Nyhus fra MT Højgaard ser gerne flere OPP projekter i fremtiden.
- Det er det første projekt i Danmark, hvor det offentlige og en privat virksomhed samarbejder på denne måde. Vi har bygget en skole, hvor vi har været nødt til at tænke i langsigtede løsninger, så lærere og skoleinspektøren kan tænke på undervisning i stedet for at skulle tænke på at vedligeholde bygninger. Vi forventer, at de erfaringer vi har høstet her, også kan bruges i nye projekter, så jeg tror, dette ikke bliver det sidste eksempel på et samarbejde mellem det offentlige og MT Højgaard i OPP-sammenhæng,«siger koncerndirektør Jens Bak-Nyhus.
Det konkrete byggeri af Vildbjerg Skole i Herning er på 11.600 kvadratmeter og er bygget op omkring en sø. Der er plads til ca. 700 elever.

Kilde: MT Højgaard - http://www.mthojgaard.dk/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11