23948sdkhjf

Top 10: 2.500 tons flydende beton til supersygehus

Det 155.000 m² store universitetshospital er Region Nordjyllands hidtil største byggeprojekt. Vi giver dig en status på byggeriet samt overblikket over Danmarks 10 største byggerier i august.
I samarbejde med CRM-Byggefakta sætter Building Supply fokus på landets største byggeprojekter. I dag præsenterer vi de 10 største igangsatte byggerier i august med særligt fokus på Nyt Universitetshospital Aalborg.

Nyt Universitetshospital Aalborg - sengetårne og laboratorier

Projekttype: Nybyggeri
Areal: 60.000 m² (samlet areal 155.000 m²)
Budget: 1,5 mia. kr. (samlet budget 4,1 mia. kr.)
Bygherre: Region Nordjylland
Arkitekt: Indigo 2012 I/S
Ingeniør: Indigo 2012 I/S
Entreprenører: MT Højgaard A/S, Jorton A/S
Stadie: Fundament støbes
Byggeperiode: August 2015-juli 2020
Adresse: Hospitalsbyen 1, 9220 Aalborg Øst
En bar mark i det østlige Aalborg dannede rammen, da regionsrådsformand Ulla Astman for godt 11 måneder siden tog det første spadestik til Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU).

Tirsdag blev den første betonstøbning på det kommende sygehus udført. Hos den lokale leverandør, FC Beton A/S, startede arbejdsdagen klokken 03.00, og inden fyraften omkring klokken 22.00 var der produceret og leveret cirka 2.500 tons flydende beton, svarende til cirka 1.000 kubikmeter.

- Det er en særlig opgave for os, idet der er tale om et af Aalborg største byggerier, og som lokal virksomhed er vi stolte over at være med, siger daglig leder af betonværket, René Pallesen, til Building Supply.

En stor opgave at planlægge
Han kan se tilbage på et døgn, der har været noget ud over det sædvanlige. I alt 32-34 mand har været i sving i forbindelse med opgaven på byggepladsen i det østlige Aalborg.

- Vi står normalt ikke op klokken 3 om morgenen for at køre en støbning ind til klokken 20 om aftenen. Rent betonteknisk har der ikke været udfordringer, som vi ikke er vant til løfte, men planlægningsmæssigt er det en stor opgave. Ét er at levere betonen, men du skal jo også sørge for, at der er disponibelt mandskab til rådighed, og der er køre-hvile-tider, som skal overholdes, fortæller René Pallesen.

FC Beton er dog langt fra færdige med det nye universitetshospital. Støbningen af bundpladen til den 60.000 kvadratmeter store hovedbygning kommer til at strække sig over en periode på to et halvt år, og allerede den 1. oktober skal virksomheden levere betonen til den næste del. Her bliver der tale om cirka 1.200 kubikmeter. I alt skal der foretages syv støbninger på alt fra 700 til 2.000 kubikmeter.

Et projekt til over fire milliarder
Byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital har været undervejs siden sommeren 2012, hvor konsortiet Indigo – med Århus Arkitekterne, Creo Arkitekter og Schmidt Hammer Lassen i spidsen – vandt arkitektkonkurrencen.

Hele det 155.000 kvadratmeter store projekt har et budget på 4,1 milliarder kroner, hvoraf den igangværende etape 1 – hovedbygningen – koster et stykke over halvdelen. Bygningens base får tre etager, og oven på denne etableres to sengetårne i henholdsvis fire og fem etager. Sengetårnene får en kapacitet på 385 standardsenge.

I maj vandt MT Højgaard råhusentreprisen på etape 1, og ved samme lejlighed sikrede Jorton sig entreprisen på ydelser i forbindelse med etablering og drift af byggepladsen. Næste udbud er et facadeudbud, der omfatter betonelementfacader for byggeriets nederste tre etager samt lette facader til de to sengetårne. Dette udbud forventes igangsat ultimo 2015.

Konsortium Indigo består af Aarhus Arkitekterne, Schmidt Hammer Lassen, Creo Arkitekter, Oluf Jørgensen Rådgivende Ingeniørfirma, Brix & Kamp, NNE Pharmaplan, Royal Haskoning samt underrådgivere NorConsult, Implement, Arkitektfirmaet Bjørk & Maigård og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue.

Niras varetager byggeledelsen på projektet.

Artiklen er en del af temaet De største byggerier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109