23948sdkhjf

Bæredygtighed skaber værdi - og det kan dokumenteres

Danske Arkitektvirksomheder har gennemført et projekt, der skal sætte fokus på byggeriets værdiskabelse.
Bæredygtighed er et af de hotteste buzzwords i branchen lige nu. Man taler især i den forbindelse meget om værdiskabelse - men hvad er egentlig værdi, og hvordan dokumenterer vi, at den skabes?

- Værdi er mange ting for forskellige mennesker. Vi har haft en tendens til udelukkende at kigge på det som noget økonomisk, men det handler også om brugsværdi og oplevelser, siger Peter Andreas Sattrup, chefkonsulent hos Danske Arkitektvirksomheder.

Peter Andreas Sattrup er med i et projekt, hvor Danske Arkitektvirksomheder har samlet en række eksempler, hvor byggeriets værdiskabelse er veldokumenteret.

Dokumentation og forretningspotentiale
På Building Green holder Peter Andreas Sattrup en præsentation på hovedscenen, hvor han disker op med nogle af de mest interessante cases, og der er virkelig lagt op til en øjenåbner i form af gode pointer og markante effekter. Derudover vil han diskutere, hvordan viden om arkitekturens værdiskabelse kan skabe bedre byggeri og ny forretningsmuligheder.

Dokumentation af værdiskabelse er i sig selv spændende, og forholdsvist nyt at beskæftige sig med herhjemme. Man har i internationale undersøgelser set, at bæredygtigt byggeri typisk medfører forbedring i sundhed og produktivitet blandt brugere. I Danmark har Peter Andreas Sattrup og Danske Arkitektvirksomheder fundet nogle eksempler, der peger i samme retning, men der er ikke gennemført brede undersøgelser på området.

Læs også: Det har aldrig været større – mere end 130 talere på Building Green

- På den ene side arbejder vi i byggeriet med fokus på performance og resurseeffektivitet, som jo er en ældgammel disciplin for entreprenører, bygherrer og arkitekter. Hvor gode er vi til at spare på materialerne, hvor godt styr har vi på værdikæden, hvor få arbejdsulykker kan vi nå ned på, og så videre.

Læs også: Praktikere, pionerer og politikere snakker renoveringer og besparelser

- På den anden side er der så den sociale dimension, hvor vi ser på, hvordan man skaber det gode miljø og gode rammer, samt hvordan man forankrer byggeriet i forhold til byen og dem, du bygger for, så værdiskabelsen holder over tid. Og det er nogle vidt forskellige metoder, man skal tage i brug for at dokumentere de perspektiver, forklarer Peter Andreas Sattrup.

Afhængig af hinanden
Forretningspotentialet i bæredygtig arkitektur går ud på at skabe et attraktivt miljø, der giver social værdi, som ofte også viser sig at være en økonomisk værdi - de forskellige værdibegreber ligger nemlig slet ikke så langt fra hinanden, som man tror.

- Værdi er noget, folk tillægger tingene. Økonomi er også socialt betinget – hvor mange penge, man kan tjene på en given vare, afhænger jo i høj grad af, at der er andre, der ser en værdi i den. Derfor er økonomien kun et enkelt side af et meget større værdibegreb, siger Peter Andreas Sattrup.

Artiklen er en del af temaet Building Green 2016.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141