23948sdkhjf

- Flere skal tage et ansvar

Hos Troldtekt mener man, at byggebranchen bør tage bæredygtighed langt mere seriøst.

Cradle to cradle – eller cirkulær økonomi har naturligt nok en central placering på Building Green-messen.

Blandt de virksomheder, der profilerer sig på bæredygtighed, er pladeproducenten Troldtekt, som foruden egen stand på messen også har valgt at stille op til paneldebatten ”Byggebranchen i cirkler”, der netop kommer til at omhandle den cirkulære økonomi. Og her er budskabet fra Troldhede-virksomheden, at der kan gøres meget mere.

- Som vi ser det, kommer der ikke for alvor til at ske noget, før bygherre aktivt går ind og stiller krav om sortering og nyttiggørelse af affald. Her så vi gerne, at de offentlige bygherrer gik forrest med et godt eksempel. Desuden savner vi en samlet indsats fra branchen, forklarer Tina Snedker Kristensen, der er markering- og kommunikationschef hos Troldtekt.

- Vi har gennem de sidste par år brugt mange ressourcer på at kortlægge, hvad der sker med Troldtekt-plader efter endt levetid og været i dialog med flere kommuner og nedbrydningsfirmaer. Det er meget tungt for den enkelte producent at tage dialogen med 98 kommuner, og vi efterlyser fælles retningslinjer for sortering og nyttiggørelse af affald.  Der er tillige behov for en overordnet klassificering i fraktioner, for det bliver helt uoverskueligt, hvis der på genbrugsstationer skal være en boks til hvert enkelt byggemateriale. Endelig mangler vi et overordnet ansvar og fælles retningslinjer for at undersøge/screene affaldet for farlige stoffer, før det sendes i kredsløb igen, fortsætter hun.

Men der er muligheder tilstede for at tænke bæredygtigt – det er bare ikke altid, branchen griber de muligheder. Tina Snedker Kristensen giver et eksempel fra Troldtekts egen hverdag:

- Den største udfordring er ”plejer”. Vi lancerede for godt et års tid siden muligheden for, at Troldtekts fraskær og spild fra byggepladser kan afleveres til HedeDanmark til kompostering, så det går tilbage i naturens kredsløb som næringsstof. Uden ekstra udgifter. I stedet oplever vi, at fraskær og spild sendes til forbrænding, ”som man plejer”, siger fortæller hun.

Tina Snedker Kristensen får æren af at bidrage med Troldtekts holdning i debatten, hvor hun skal debattere med Suna Cenholt, partner hos Pluskontoret Arkitekter, Lone Feifer, programdirektør for bæredygtigt byggeri hos Velux, Signe Kongebro, partner & head of sustainability hos Henning Larsen Architects og Rie Øhlenschlæger arkitekt hos AplusB.

Det er dog ikke kun på Building Greens debatscene, at Troldtekt forsøger at slå et slag for bæredygtighed og cirkulær økonomi. Traditionen tro udstiller virksomheden på messen.

- Vi viser på Building Green i Århus vores designløsninger, Troldtekt wave og Troldtekt rhombe. Troldtekt wave og Troldtekt rhombe er begge en del af Troldtekt akustik-serien og har de samme indeklimamæssige, brandtekniske og miljømæssige egenskaber som de øvrige Troldtekt akustikplader – herunder en Cradle to Cradle-certificering i kategorien sølv. De to designløsninger har modtaget flere internationale priser, herunder German Design Award i henholdsvis 2016 og 2017. Troldtekt wave modtog desuden i 2015 Green Product Award, hvor netop Cradle to Cradle-certificeringen vægtede tungt for juryen, forklarer Trine Snedker Kristensen.

Paneldebatten ”Byggebranchen i cirkler” finder sted onsdag den 29. marts kl. 15.30 på Central Stage.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156