23948sdkhjf

De første energineutrale etageboliger på vej

Fem teams var med i opløbet i den såkaldte Bolig+-konkurrence, hvor vinderen skal opføre Danmarks 62 første energineutrale etageboliger i Aalborg.
Mandag den 28. september blev det afgjort, at et team bestående af Arkitema, ingeniørfirmaerne Leif Hansen Engineering og Esbensen Rådgivende Ingeniører, Boligforeningen Ringgården, solcelleudvikleren Faktor 3 samt entreprenørfirmaet BauHow skal opføre 62 energineutrale etageboliger på i alt 7.000 m2 i Aalborg.

Byggeriet er et led i det såkaldte Bolig+-projekt og bliver det første energineutrale etageboligbyggeri i Danmark.

I den endelige bedømmelse lagde dommerne vægt på vinderteamets evne til at integrere Bolig+-konkurrencens fem dogmer: 1) energineutralitet, 2) intelligente & betjeningsvenlige boliger, 3) fleksibilitet i brug og over tid, 4) sundt indeklima samt 5) arkitektonisk kvalitet og tilpasning til lokal infrastruktur, klima og natur:

- Samlet set udtrykker vinderprojektet en meget nøgtern vurdering af, hvad der skal til for at indfri de fem Bolig+ dogmer, og det er det projekt, som bredest indfrier de krav, der er stillet af konkurrenceudskriverne. Ønskerne til energineutralitet, økonomi, indeklima og udviklingspotentialer er vægtet højt i forslaget og slår positivt igennem i vurderingen af forslagets kvaliteter, lyder det.

Kilometer væk fra 1970’ernes kransporsbyggerier
Vinderforslaget er i sin grundarkitektur udformet, så man forbruger mindst mulig energi via blandt andet hensigtsmæssig geometri, godt dagslys samt en tæt og velisoleret klimaskærm. Energien kommer fra solenergiproducerende anlæg på det meste af bygningskroppen og er integreret i facader og på tagflader.

Innovative kombinationer af forskellige teknologier sikrer en optimal udnyttelse af energi og et sundt indeklima. IT er også en del af løsningen i forhold til at synliggøre og styre energiforbruget. Desuden bygges råhuset af præfabrikerede elementer, der sejles til Aalborg fra en fabrik i Litauen:

- Det er en ny måde at lave industrialiseret byggeri. I dag er det muligt med moderne produktionsmetoder at industrialisere byggeprocessen samtidig med, at vi tager specifikke lokale hensyn. Vi er kilometer væk fra 1970’ernes kransporsbyggerier, siger Kim Risager, der er partner i Arkitema.

Projektet opføres i løbet af 2010 med A. Enggaard A/S som bygherre.

Om Bolig+
Konkurrenceopgaven består af to dele. Dels det konkrete Bolig+ etageboligprojekt i Aalborg, dels et principielt BOLIG+ energikoncept, der stilles til rådighed for branchen som shareware.

Det overordnede mål med Bolig+ konkurrencen er at vise nye veje og synliggøre, at det ikke alene er muligt at sænke energiforbruget i bygninger markant – det er samtidig muligt at få et godt indeklima og byggeri af høj arkitektonisk kvalitet, når ingeniører og arkitekter indgår i tæt samarbejde.

Alle boligerne skal på årsbasis kunne klare sig helt uden el og varme leveret udefra og i stedet forsynes fra vedvarende energikilder – og løsningen i Bolig+-byggeriet er allerede nu bedre end de mindstekrav, som EU har opstillet for boligers energiforbrug.

Kilde: Arkitema

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126