23948sdkhjf

Nyt laboratorium tester grønne tage

Virksomheder, forskere og studerende samarbejder om at udvikle standarder for grønne tagløsninger.

Ifølge Danmarks Statistik er antallet af kvadratmeter grønne tage femdoblet siden 2013 og udgør i dag næsten 200.000 kvadratmeter.

Men forskningen inden for området er begrænset, og derfor har et hold af lektorer og studerende fra DTU etableret et udendørs laboratorium med det formål at blive klogere på de grønne tagløsninger.

- Ingeniører, bygherrer og rådgivere holder sig ofte til anvisninger og normer, når der skal bygges nyt eller restaureres. Vi tænkte, at der også måtte findes en standardiseret tilgang til grønne tage i Danmark. Men nej. Vi løb derfor ind i en masse spørgsmål, som vi ikke kunne finde svar på, og det vil vi gøre noget ved, siger Jesper Molin, lektor på DTU og medansvarlig for projektet, i en pressemeddelelse.

Laboratoriet er etableret i samarbejde med virksomhederne Veg Tech og Byggros. Sidstnævnte håber med samarbejdet skabe fundamentet for et nationalt testcenter af grønne tage, der kan gøre det nemmere at sammenligne og vælge løsninger ud fra konkrete behov.

- I dag findes der en masse forskellige systemer inden for grønne tage. De kan alle noget forskelligt. Nogle kan forsinke store mængder regn, andre tage hånd om plante- og dyreliv. Men problemet er, at de alle bliver slået over én kam. Det er ligesom at sammenligne pærer med bananer, og det holder ikke, siger Torben Hoffmann, teknisk salgskonsulent hos Byggros.

Laboratoriet består af en række test- og demonstrationsprojekter, som er drevet af studerende. De undersøger blandt andet tagenes effekt på tagkonstruktionen, fugten i huset, isolering og fordampning. Resultaterne forventes så småt at rulle ind i starten af 2018.

Indtil videre består laboratoriet af tre grønne tage; et fra Byggros, et fra Veg Tech og et ’neutralt’ forsøgstag, men parterne håber, at flere leverandører vil tage del i samarbejdet:

- Vi håber meget, at der løbende vil komme flere grønne tage fra forskellige leverandører. Man kan få testet sit produkt og opnå dokumentation for produktets kvaliteter. Jo flere tests og leverandører, jo tættere er vi på ønskescenariet om at få et nationalt testcenter. Vi vil gerne kunne besvare alle tænkelige spørgsmål og henvise til forsøg, der er foretaget herude, siger Torben Hoffmann.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11