23948sdkhjf

Stort eksperiment med stålfibre i beton

Som led i et demonstrationsprojekt skal bundpladen til et 900 m² stort regnvandsbassin støbes af beton med stålfibre.
Normalt bruger man armeringsstål til større betonkonstruktioner, men projektet på Eternitgrunden i Aalborg skal demonstrere en ny måde at gøre tingene på.

Her erstattes den traditionelle armering af en kombinationsarmering bestående af 60 mm lange stålfibre, der er homogent fordelt i betonen samt et tyndere armeringsnet. Dette kaldes en CombiSlab løsning.

Bag forsøget står bygherre Søren Enggaard A/S, der har allieret sig med Stålfiberbeton-konsortiet under ledelse af Dorthe Mathiesen fra Teknologisk Institut. Hun fortæller ifølge Bygnet, at metoden både er billigere, hurtigere og bedre for miljøet og arbejdsmiljø:

- Den samlede mængde stål, der skal bruges, er reduceret med ca. 45 %. Det sparer råstoffer og CO2-udledning, fordi det er energikrævende at fremstille stål. Samtidig er der en økonomisk besparelse på cirka 25 % alene til materialer, forklarer hun.

Betonen flyder selv ud i formen
Stålfibrene blandes maskinelt i betonen allerede på betonfabrikken, og derudover anvendes selvkompakterende beton (SCC) til pladen, der skal udgøre bunden i et 900 m² stort regnvandsbassin:

- SCC har den egenskab, at betonen selv kan flyde ud i formen. Derfor slipper folkene på pladsen for en anden tung opgave, nemlig at arbejde med de store vibratorer, som er nødvendige for at få almindelig beton til at flyde, forklarer Dorthe Mathiesen.

CombiSlab-løsningen er dimensioneret i overensstemmelse med den gældende Europæiske norm DK-EN 1992-1-1 (Eurocode 2) med et revneviddekrav på 0,2 mm.

Fakta
Stålfiberbeton-konsortiet startede den 1. januar 2010 og løber frem til juni 2013. Det er medfinansieret af Forsknings- og Innovationsstyrelsen og har et samlet budget på 13,5 mio. kroner.

Teknologisk Institut er tilknyttet som projektleder. Deltagerne i konsortiet er her ud over Cowi, MT Højgaard, Unicon, Aalborg Portland, NV Bekaert, Convi, Hi-Con, CRH Concrete, Betonelement-Foreningen, DTU Byg og Vejdirektoratet.

Læs mere på www.teknologisk.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.641