23948sdkhjf

Gul klinke blev den sidste brik på Oluf Bagers Plads i Odense

I Gennem flere måneder har et hold af brolæggere knoklet med at lægge tusindvis af gule teglklinker til rette på en lille plads midt i Odense. 

Sidste klinke blev lagt midt i december, og resultatet er nu en smuk og helstøbt mønsterlagt belægning og et historisk fundament for odenseanernes nye Oluf Bagers Plads. 

De gule teglklinker er en videreførelse af de klassiske, såkaldte Odense-klinker, som ses mange steder i byen. Nogle steder er de gamle klinker op mod hundrede år gamle, brændt i kulovn i Hasle på Bornholm. 

Det ’at forene nyt og gammelt’ var ambitionen for Realdania By & Byg, som for to år siden gik i gang at udvikle den nye Oluf Bagers Plads og de to nye bygninger, der udgør en del af pladsen.  

- Både pladsen og bygningerne er tænkt og tegnet, så de kan være med til at bygge bro mellem nyt og gammelt og være med til at genskabe de slægtsbånd mellem byens historiske kvarterer, som blev skåret over, da den firesporede Thomas B. Thriges Gade blev anlagt i 1960’erne, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen, som har stået i spidsen for udviklingen af pladsen og de nye bygninger. 

Moderne komponenter og traditionelle materialer 
Foreningen af nyt og gammelt ses ikke blot i pladsens belægning, men også i de to nye bygninger, hvor moderne komponenter er kombineret med traditionelle materialer og klassiske håndværksmetoder. Det gælder for eksempel brugen af ler fra inderst til yderst i de to bygninger. Yderst en skalmur i brændt tegl; inderst bagvægge i store teglblokke og med lerpudsede indervægge.

For at fuldende billedet af et homogent materialevalg er også bygningernes inderside pudset med en mørtel af ler og en afsluttende lermaling, mens væggene udadtil er beklædt med facadesten i en farve-nuance og en smuk mønstermuring, som er nøje afstemt med de omkringliggende huses historiske facader 

- Vi har afprøvet flere forskellige farver på facadestenen og også forskellige farver på fugen mellem stenen. Kunsten er at finde en sten i den helt rigtige changerende, rødgullige nuance, som i farve og overfladestruktur kan spille sammen med facaderne på de historiske nabohuse. Men det er lykkedes, siger Frants Frandsen. 

For yderligere at understrege samhørigheden med de omkringliggende historiske ejendomme er de to nye bygninger desuden opført med klassiske saddeltage og renæssanceinspirerede rundbuevinduer i stueetagerne.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171