23948sdkhjf

Sveriges højeste træhus får sine første beboere - dansk arkitektfirma står bag

C.F. Møller vil bruge træhuset til at vise, hvordan bæredygtigt byggeri kan blive til virkelighed

Det 8,5 etagers massiv-træhus Kajstaden Tower er klar til brug. Det skriver det danske arkitektfirma C.F. Møller Architects, der står bag byggeriet.

De første lejere er lige nu ved at flytte ind i bygningen – og som et højt træhus slår Kajstaden Tower i Västerås en times kørsel fra Stockholm ikke blot et slag for bæredygtigt byggeri:

- Bygningen i Kajstaden skriver et nyt kapitel i bygningshistorien, da bygningen aktuelt er Sveriges højeste massiv-træhus, siger Ola Jonsson, associeret partner på C.F. Møller Architects.

Alle dele af Kajstaden Tower består af tværlimet træ, som omfatter vægge, bjælker, balkoner og elevator og trappehus.

I bygningen i Kajstaden er der fire lejligheder på hver etage, og hver etage har gennemsnitlig taget tre håndværkere tre dage at montere. Til projektet har man brugt mekaniske led med skruer, og det betyder, at huset kan senere skilles ad og materialerne kan genanvendes.

Stueetagen er hævet, mens øverste etage har dobbelt lofthøjde.

En del af noget større
Det massive træhus i Sverige er ikke det eneste træ-projekt, som C.F. Møller Architects har kastet sig over.

Virksomheden har i dag gang i 100.000 kvm med fokus på anvendelsen af massivtræ i Sverige og England. Håbet er, at det kan være startskuddet til, at virksomheden driver byggebranchen i en mere bæredygtig retning ved at bruge disse projekter som gode eksempler – og ved at dele viden.

- Vi glæder os over, at flere og flere træhuse vil blive bygget i fremtiden. Det er den kollektive kritiske masse af bæredygtige bygninger i vores byer, der vil være afgørende for at opnå positive effekt for vores planet, siger Ola Jonsson. 

- C.F. Møller håber på at være en vigtig del af træbyggeriets udvikling og er involveret i forskellige udviklingsprojekter og netværk for bæredygtigt byggeri i Skandinavien og internationalt med det formål at dele viden og læring fra vores kolleger, fortsætter han. 

C.F Møller har udviklet huset i tæt samarbejde med Martinsons, Bjerking og Consto AB med Slättö Förvaltning som kunde.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125