23948sdkhjf

1.400 bæredygtige boliger på vej i Viborg

Byrådet har godkendt et forslag til en overordnet plan for en ny bydel, der forventes realiseret i etaper fra 2013.
De første streger er slået til en ny bæredygtig bydel i et område syd for Viborg by, omkring Århusvej mellem Søndersø og Vedsø.

Det er intentionen at skabe en ny bydel, der er tænkt i helheder fra start til slut. Det skal være en bydel, hvor nye metoder for byudvikling afprøves, så der bl.a.:

• Bygges tættere end normalt i forstæderne
• Drages større fordel af de landskabelige kvaliteter
• Skabes mere fælles og mindre privat natur
• Bliver mulighed for lettere at tage cyklen end bilen
• Skabes blandede boligformer

Utraditionel planlægningsproces
Selve processen har været anderledes i forhold til traditionel planlægning. Helt fra den indledende fase har bred faglighed været højt prioriteret i projektets arbejdsgruppe, der har været sammensat af repræsentanter fra forskellige områder af forvaltningen med hver deres specialviden og kompetencer.

I stedet for at udskrive en traditionel byplankonkurrence har gruppen udarbejdet planforslaget i tæt samarbejde med Møller & Grønborg Arkitekter og Rambøll, og det har været en stor fordel, mener planchef Karl Johan Legaard Jensen:

- Ved at koordinere forskellige faglige vinkler fra starten og ved at arbejde tæt sammen med rådgiverne, sikrer vi, at der skabes grobund for at tænke nye tanker og udvikle utraditionelle metoder - og vi undgår forhåbentlig at skulle rette op på uhensigtsmæssigheder i planen bagefter. Vi står med et planforslag, der er bredt forankret og et flot resultat, som vi nu er spændte på, hvordan offentligheden vil modtage, fortæller han.

Første parket til naturen
Planforslaget tager afsæt i de landskabelige kvaliteter i området. Strukturplanen bygges op omkring en række af søer mod vest, der udgør et stærkt landskabeligt element i planen. Her skråner terrænet, og der bygges forholdsvis tæt, så flest muligt får udsigt over søerne. På de fladere arealer bygges der lavere og mere spredt, mens en samlet skovbeplantning omkranser området og danner overgang til det åbne land.

Et netværk af rekreative stier og varierede landskabstyper skaber ’indre oplevelsesrum’. Her placeres aktiviteter for både bydelen og byen, som er med til at danne sociale mødesteder og binde bydelen sammen med andre bysamfund i området.

- Vi er sikre på, at den nye bydel bliver yderst attraktiv for både tilflyttere og byens nuværende borgere. Bydelen skal fremstå som et læreeksempel på, hvordan socialt og miljømæssigt bæredygtige tiltag kan integreres som en naturlig del af både plan og proces. Vi tror på, at det gavner vores fælles miljø, når vi tænker helhedsorienteret fra start. Viborg skal være med til at præge den bæredygtige debat og medvirke til at udvikle værktøjer, der kan fremme denne planlægning, siger borgmester Søren Pape Poulsen.

Det videre forløb
Den foreløbige plan for de ca. 1.400 nye boliger offentliggøres den 7. juli og sendes herefter i høring. Når høringsfasen er slut den 7. september 2011 behandler byrådet indkomne bemærkninger og forslag, inden planen kan vedtages endeligt omkring årsskiftet 2011-12.

Herefter skal der udarbejdes lokalplaner for mindst én etape i løbet af 2012, så byggemodning forventes at ske fra 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097