23948sdkhjf

Klumme: Legionella i brugsvandssystemer

Med jævne mellemrum hører vi om legionella i vand på fx. sygehuse og i svømmehaller. Men hvad er legionella, hvordan spredes det, og hvilke forholdsregler skal man tage?
Klumme af Civiling., Søren Klinggaard, Specialist, Force Technology

Leverancen af både koldt og varmt brugsvand er blevet en selvfølgelig del af driften af en bygning. Som udgangspunkt for fremstillingen af varmt og koldt brugsvand leveres der råvand fra større vandværker.

For danske forhold er råvandet ofte grundvand, der har en god kvalitet. Der kan dog ske ændringer i vandkvaliteten ude i de enkelte bebyggelser, fx en utilsigtet vækst af bakterielle indhold i vandet. Disse bakterier kan i værste fald bevirke, at vandet kan udgøre en sundhedsfare for brugerne af vandet. Det er derfor et mål, at driften og vedligeholdelsen af brugsvandssystemet bliver tilrettelagt, så ændringer i vandkvaliteten i den enkelte beboelse bliver mindst mulig.

Drift af koldtvandsanlæg
Der er kun rapporteret om ganske få tilfælde, hvor væksten af legionella i det kolde brugsvandssystem har været af et omfang, så det udgjorde en fare for forbrugeren. Dette skyldes, at det kolde brugsvand ofte har en temperatur, der er så lav at væksten af legionella i dette system bliver minimal.

Hvis der sker en utilsigtet opvarmning af det kolde brugsvand eksempelvis ved en samisolering med det varme brugsvand, eller hvis der er meget lange opholdstider i systemet, kan der dog ske en opblomstring af bakterieindholdet i vandet, herunder en vækst af legionella bakterien.

Drift af varmtvandsanlæg
Driftstemperaturer
For at undgå legionella skal driftstemperaturen i varmtvandsanlæg under normal drift ikke overskride 60° C og ikke komme under 50° C noget sted i anlægget. Man skal dog være opmærksom på at driftstemperaturer over 60° C kan give anledning til vækst af termofile bakterier og forøge risikoen for skoldning.

Opholdstider
Opholdstiden i varmtvandsbeholdere og genopvarmning efter spidsbelastning skal tilpasses, så vandtemperaturen i temperaturområdet 20-45° C minimeres. Temperaturen på fremløbet af beholderen må ikke falde til under 60° C under 20 minutters maksimalt forbrug.

Da mange varmtvandsbeholdere er overdimensionerede bør det kontrolleres, at opholdstiden i beholderen ikke overstiger 1 døgn.

Kontrol af bakteriologisk vandkvalitet
Ved alle udstrakte varmtvandsanlæg bør den bakteriologiske vandkvalitet kontrolleres mindst 1 gang om året, og der skal kontrolleres for både totalkim og legionellabakterier.
Hvis der er mistanke om, eller der har været konstateret forhøjede kimtal, bør der efterfølgende foretages kontrolmålinger månedligt for at overvåge udviklingen, indtil kimtallet er kommet ned på et acceptabelt niveau.

Der bør udtages prøver de steder, hvor risiko for og ved bakterievækst er størst, dvs.:

• Ved sjældent benyttede tapsteder
• Ved lange sideledninger uden cirkulation
• Ved brusebade
• Ved tapsteder som anvendes af immunsvækkede personer (på sygehuse og plejehjem o.l.)

Normalt udtages der 2-3 prøver i specielle prøveflasker, og de indsendes enten til Statens Serum Institut eller andet laboratorium, der kan udføre analysen.

Andre systemer
I det ovenstående er vi kommet med eksempler på, hvordan driften af koldt og varmt brugsvandsanlæg kan tilrettelægges, så risikoen for legionella minimeres. Der har udelukkende været fokuseret på driften af anlægget, men det er også muligt at minimere risikoen for vækst af legionella i systemet ved system omlægninger og f.eks. fjerne døde rørender etc.

Som det er nævnt, kan legionella forefindes i alle fugtige miljøer, så det er ikke kun i brugsvandssystemer, hvor mennesker kan blive udsat for legionella. Bl.a. har kølesystemer, springvand og spabade vist sig at udgøre områder, hvor væksten af legionella kan blive så voldsom, at den kan udgøre en risiko for personer, der kommer i kontakt med aerosoler fra et sådan system.

For kølesystemer, springvand og spabade gælder det også, at en fornuftig drift og vedligeholdelse af systemerne kan medvirke til at minimere risikoen for væksten af legionella i systemerne.

Fakta: Hvad er legionella, og hvordan spredes det?
• Legionella er en gruppe bakterier, hvoraf ca. halvdelen kan give infektion (specielt er legionella pneumophila serogruppe 1 aggressiv)

• Legionella bakterien opformeres i vand, og fugtighed er derfor nødvendigt, for at der kan ske en opformering af legionella bakterien

• Legionella bakterien trives bedst ved 20° – 45° grader C, og ved temperaturer over 60° grader C dræbes bakterien

• Legionella kan kun smitte, hvis personer indånder små vanddråber – de såkaldte aerosoler

• Når mennesker smittes af legionellabakterier kan de udvikle den såkaldte legionærsyge, en influenzalignende sygdom eller lugebetændelse

• Legionærsygen kan være dødelig for mennesker med nedsat modstandskraft - derfor er patienter på f.eks. sygehuse eller beboere på plejehjem særligt udsatte.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156