23948sdkhjf

300 millioners restaurering af Nyborg Slot går ind i sidste fase

Se resultatet, når restaureringsarbejdet er slut og der er opført en ny udstillings- og formidlingsfløj samt en ringmur

Restaureringen af Nyborg Slot har nået en vigtig milepæl. Den smukke, gamle kongefløj har i månedsvis været indhyllet i plastik, mens håndværkerne har knoklet med at skifte tagsten og bjælker og give murene en kærlig hånd.   

Projektet har i sidste uge modtaget vigtige tilladelser og dispensationer fra fredningsmyndighederne i Slots- og Kulturstyrelsen, og dermed bliver der nu taget hul på den sidste del af restaureringen af Kongefløjen og opførelsen af blandt andet en ny udstillings- og formidlingsfløj og en ringmur. 

På en tilgængelig, forståelig og troværdig måde bliver byens og slottets fælles historie siden middelalderen og frem til i dag genskabt, og der bliver en bedre forståelse af hele området med Slotsholmen, slotskvarteret og slottet som én sammenhængende fortælling. 

Flere mursten og mere træ i det endelige forslag
Vinderforslaget om nybyggeriet ved Nyborg Slot er tegnet af arkitektfirmaet Cubo Arkitekter og Jaja Architects, og det er i sig selv et godt eksempel på en særdeles visionær historiefortælling, som er blevet forstærket, tilrettet og forbedret løbende i dialog med fredningsmyndighederne. 

I det endelige projektforslag er der eksempelvis blevet arbejdet videre med materialevalget, så der nu indgår mere træ, flere mursten og mindre stål. Der er samtidig skabt en klar overgang mellem gammelt og nyt, så udstillings- og formidlingsbygningen, når den er opført, vil stå mere frit og ikke tage glansen fra den gamle, nyrestaurerede kongefløj, der også i fremtiden skal spille hovedrollen.

Projekt Nyborg Slot har et samlet budget på 351 mio. kr., hvoraf A. P. Møller Fonden og Foreningen Realdania hver især bidrager med 108 mio. kr. Nyborg Kommune bidrager med 40 mio. kr., mens staten bidrager med 47,5 mio. kr. Der er derudover afsat i alt 47,5 mio. kr. til et formidlingsprojekt.

Nyborg Slot forventes at stå færdigt medio 2023, og når det sker, vil slottet og hele slotskvarteret være af enestående karakter i Europa.

Er blevet klogere undervejs

Projekt Nyborg Slot har allerede nu, mens forundersøgelser, arkæologiske udgravninger og udvikling af projektet har været i gang, bragt en masse ny viden på bordet, som har gjort både arkæologer, restaureringsteknikere og rådgivere klogere på Nyborg Slot. 

I forbindelse med de arkæologiske undersøgelser er der blandt andet dukket runer og tegn op i murværket i bunden af Vagttårnet, som måske var en kongelig fangekælder i middelalderen. Udgravningerne har også afsløret spor af rødt puds, der vidner om, at slottet på et tidspunkt var kalket rødt, og undersøgelser af fundamentet har vist, at slottets to østlige hjørnetårne, der for længst er væk, var firkantede og ikke runde, som det ellers fremgik af byplaner fra 1600-tallet. 

- Vi har lært utrolig meget om Nyborg Slot de sidste par år, og vi bliver hele tiden klogere på den fantastiske historie, som slottet gemmer på. Den viden har vi brugt til at sikre fortidsmindet i forbindelse med byggeprojektet, men også til at styrke den fremtidige fortælling om slottet og til at blive skarpere på, hvordan vi kan sørge for, at den nye udstillingsfløj kommer til at passe endnu bedre til stedet, siger direktør Erland Porsmose, Østfyns Museer.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109