23948sdkhjf

Månedens projekt: River 248 boliger ned for at bygge det hele op igen - og lidt til

Blok for blok forsvinder den bevaringsværdige bebyggelse Skoleparken i Gladsaxe med sine 248 boliger. Men kun for en stund. På fundamenterne af de gamle blokke genopføres bebyggelsen i moderne materialer og efter moderne.

- Arkitektonisk skal bebyggelsen bevares i det oprindelig udtryk, fortæller Merete Nielsen, projektchef ved det rådgivende ingeniørfirma Wissenberg, til Licitationen. 

Hun tilføjer at det endda vil være muligt at genopføre blokkene tættere på det oprindelige udseende, end man har kendt dem i en årrække. Forklaringen er, at der siden Skoleparken blev opført i årene 1953-55, og siden er sket ændringer på bebyggelsen.

Genopbygningen af den præmierede bebyggelse er dog ikke er uden udfordringer, anerkender Merete Nielsen og henviser til krav af nyere dato som fx tykkelsen af ydermure. 

- Men der er ikke udfordringer, hvor vi ikke føler vi har løst opgaven, slår hun fast.

Wissenberg varetaget totalrådgivningen på projektet, hvor Zeso Architects står for arkitektydelsen og Opland for landskabsarkitektydelsen. MT Højgaard står med hovedentreprisen. Entreprisekontrakten har en værdi af 378 mio. kr. ekskl. moms.

Skoleparken, Gladsaxe

Bygherre: Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe

Totalrådgiver: Wissenberg A/S Rådgivende Ingeniører

Arkitekt: Zeso Architects A/S

Hovedentreprenør: MT Højgaard A/S

Ingeniør: Wissenberg A/S Rådgivende Ingeniører

Landskabsarkitekt: Opland ApS

Omfang: 25.000 kvm

Budget: 410 mio. kr.

Start: August 2019

Slut: Juli 2022

Konkret indebærer arbejdet, at de oprindelige 245 boliger bliver revet ned til soklen, hvorefter de vil blive genopført i en fornyet udgave med 241 nye lejeboliger på de eksisterende fundamenter. 52 af boligerne vil blive genopført som tilgængelighedsboliger, og der opføres fire nye blokke med 36 boliger.

Projektets gennemførelse medfører en rullende genhusning af beboerne i takt med den etapevise nedrivning og genopbygning, så beboere i berørte blokke kan genhuses i nybyggeriet, som opføres indledningsvist.

Og arbejder er allerede begyndt. 

Henover sommeren har MT Højgaard anlagt den byggeplads, som skal være basis for de kommende års byggearbejder på Skoleparken. Siden er igangsat pæleramning til nybyggeriet.

Allerede her gennemførte MT Højgaard første etape, Nedrivning af to såkaldte prøveblokke, Halbjørnsvej 53-63 og 65-77.

Nedrivningen skulle give et bedre indblik i det eksisterende byggeris konstruktioner, samt gøre aktørerne klogere på relevante forhold i byggeriet, så rådgivere i samarbejde med entreprenører kunne finde frem til de bedste løsninger. Og det viste sig at være en klog beslutning. 

Fundamenterne var – som skrevet - nemlig ikke i den ventede stand. Det ser dog ikke ud til at få betydning for det samlede Skoleparken-projekt, fortæller Merete Nielsen:

- Vi har haft udbud på et udvidet forprojekt, og så har vi samprojekteret med entreprenør og sammen fået udarbejdet hovedprojektet. 

Prøveblokkene, som blev revet ned i foråret, indeholdt kun to af bebyggelsens forskellige boligtyper. 

Første skridt i genopbygning er de to nedrevne ”prøveblokke”. Bygningerne forventes at står klar i det kommende forår.  Til den tid vil næste nedrivningsbølge være igangsat. 

Samtidig med genopførelsen af prøveblokkene blev byggeriet af de tre nye blokke langs Halbjørnsvej startet, ligesom en blok mod Triumfvej er revet ned.

Arbejdet i Skoleparken forventes afsluttet forår/sommer 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111