23948sdkhjf

I dag ryger 15 ton tung hat af Højer Mølle

Fredag lyder startskuddet til den milliondyre renovering af Højer Mølle i Sønderjylland, når den 15 ton tunge hat løftes af det historiske mølle fra 1857.

Det fortæller JydskeVestkysten.

Det er møllebygger Jos Geverink fra det hollandske firma Molenmakerij Groot Wesseldijk, som står i spidsen for nedtagningen og den efterfølgende renovering, og hos Museum Sønderjylland er man mere end klar til at gå i gang med den længe ventede renovering.

– Det er jo helt vildt fedt, at vi er så langt. Det er fedt, at vi kan sige, at nu går vi i gang, fortæller museumsinspektør Anne Marie Overgaard, der selv skal overvære nedtagningen fredag.  

Når hatten er taget af møllen ved hjælp af en kran, skal dele af den transporteres til Holland, hvor flere større bjælker skal udskiftes. Der skal desuden fremstilles et nyt leje, som hatten kan hvile på, og det er også på det hollandske værksted, at møllens nye vinger skal bygges.

Højer Mølle har siden 2016 fremstået med amputerede vinger, da en skade i møllehattens bærende konstruktion betød, at vingerne måtte saves ned for at undgå yderligere skade. Gennem donationer fra blandt andre A. P. Møller Fonden, Augustinusfonden, Højer Byfond og SE Vækstpulje er det lykkedes Museum Sønderjylland at rejse de 4,3 mio. kr., møllerenoveringen koster.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127