23948sdkhjf

Tre idéer skal blive til ét p-hus i Aarhus' nye bydel

Tre projekter er netop blevet præmieret for deres kreative bud på ideer til, hvordan et fremtidigt parkeringshus i Sydhavnskvarteret i Aarhus kan tage sig ud. 

1. præmien går til Open Platform og JaJa Architects og projektet Park with AarhUS.

2. præmien går til Draw Studio og projektet Fra kul til kål.

3. præmien går til Labland og projektet Arbejderparken.

Derudover modtager Rubow Arkitekter hædrende omtale for deres projekt Rum til biler – Rum til mennesker.

Ud over 700 biler skal bygningen også være med til at skabe liv og binde bydelen, der skal udvikles som et kreativt og bymæssigt erhvervsområde, sammen. 

– Vi har fokuseret på gode ideer frem for konkrete løsninger, og det glæder mig at se de mange gode bud, der er kommet på, hvordan et parkeringshus kan bidrage til at skabe en levende bydel, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, i en pressemeddelelse fra Aarhus kommune.

P-hus på kanten 

Konkurrenceområdet ligger i den østlige del af Sydhavnskvarteret ud mod havnekanten, nord for Kulkransporet, og er på cirka 9.300 kvm. 

Området afgrænses mod syd af Kulkransporet og mod vest af Kalkværksvej og den kommende rekreative forbindelse. Mod nord skal parkeringshuset respektere sigtelinjer fra JP-Politikens nye byggeri, og mod øst er konkurrenceområdet afgrænset af Sydhavnsgade og jernbanerampen.

Tager noget fra alle forslagene
Næste skridt er, at Aarhus Kommune sætter sig ned med de præmierede projekter og ser på, hvilke af de mange gode ideer, der kan realiseres i praksis. Det fremtidige P-hus kommer dermed efter alt at dømme til at bygge på input fra flere af projekterne. 

Projekternes fokus på bæredygtighed spænder vidt fra at inkorporere solceller i taget, fremme moderne og bæredygtig mobilitet til at bygge selve huset med et minimum af CO2 udledning. 

Bedømmelsesudvalget har foretrukket de projekter, der har evnet at skabe tydelige og let forståelige ruter for biler og fodgængere fra indkørsel til udgang og omvendt. Generelt har bedømmelsesudvalget fokuseret på den optimale placering af husets funktioner i relation til by og flow og sekundært den specifikke programmering af rum og flader. 

Kommunen modtog i alt 21 forslag i idékonkurrencen om det nye parkeringshus i Sydhavnskvarteret

Udviklingen fortsætter i Sydhavnskvarteret

Klods op ad det kommende p-hus har A. Enggaard A/S og PFA DK Ejendomme Lav A/S fået æren af at udvikle første del af Sydhavnskvarteret.

I februar i år indgik Aarhus kommune aftale om køberetter til de første arealer i området med de to selskaber. For A. Enggaard gælder det 65.000 etagemeter og for PFA DK Ejendomme Lav cirka 10.000 etagemeter.

Læs mere: To får købsret på 75.000 m2 byggeri på Aarhus' Sydhavnskvarter

Selskaberne arbejder nu sammen med Aarhus Kommune om en bydelsplan for den nordlige del af Sydhavnskvarteret - området mellem Jægergårdsgade og Havnesporet - som skal klarlægge det fysiske og strategiske grundlag for udvikling af området. 

Næste skridt på havnearealerne
Den forestående udvikling af Sydhavnskvarteret er seneste skridt i den mangeårige omdannelse af De Bynære Havnearealer med hele Aarhus Ø og Dokk1 som eksempler.

Visionen for Sydhavnskvarteret er at skabe en tæt og mangfoldig bydel i det gamle havne- og industriområde. En helt særlig bydel med plads til kunst, kulturproduktion og bevægelse, erhverv, tusindvis af nye arbejdspladser, social mangfoldighed og byliv døgnet rundt.

Området er i dag kendetegnet ved et markant kulturmiljø, kommende erhvervsvirksomheder, et slagteri i fortsat drift, væresteder og opholdssteder for socialt udsatte, kunstnere, kreative erhverv og den nærtliggende oliemølle. Dertil kommer en række bevaringsværdige bygninger og kulturspor i form af blandt andet Kulkransporet, den brostensbelagte Jægergårdsgade, slagteriet, teglmuren mod Strandvejen, det tidligere kraftværk og spisestedet Kohalen. Dette særlige miljø ønsker man varet og suppleret med nye byggerier, mennesker og aktiviteter.

Området er i kommunens udviklingsplan opdelt af Jægergårdsgade med ca. 70.000 kvm nord for og ca. 50.000 kvm syd for Jægergårdsgad.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11