23948sdkhjf

Aart skal gøre atombunker til museum

Det bliver Aart Architects, som sammen med et team bestående af udstillingsarkitekterne Thøgersen & Stouby, landskabsarkitekterne SLA samt rådgivende ingeniørfirma Niras skal realisere velkomst- og udstillingsbygningen til det nye Regan Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum i Rold Skov. Det er netop blevet afsløret på et pressemøde på Hotel Comwell i Rebild Bakker.

Regan Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 kvm stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i 1960’erne under Den Kolde Krig med det formål at huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig. Bunkeren blev fredet i 2014 og står med alt originalt interiør intakt. 

Når den i 2021 åbner for publikum, vil der kun være adgang via guidede rundvisninger, og derfor skal der ved siden af bunkeren opføres en velkomst- og udstillingsbygning med moderne publikumsfaciliteter, udstillinger og læringscenter. Det er en opgave, som teamet med Aart Architects i spidsen, ifølge dommerkomiteen har givet et overbevisende bud på.

To i konkurrencen

I august blev fem teams prækvalificerede til totalrådgiveropgaven med opførelse af velkomstbygning og udstillinger, og i oktober pegede en dommerkomité på to teams, som Ejendomsfonden Regan Vest inviterede til videre forhandling inden afgivelse af endeligt tilbud.

Foruden det team, der nu har vundet, var det Friis & Moltke A/S sammen med Udstillingsarkitekten.dk, Green Sustainable Landscape, Moe og Planscape.

- Den nye udstillingsbygning etableres som fire delvist nedgravede bokse, der let skjult bag en skovtykning gradvist toner frem for den besøgende. Flowet både mellem de fire bokse - og mellem samtlige dele af REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum - er løst både logisk og enkelt, og det vil give publikum en spændende totaloplevelse”, siger formanden for Ejendomsfonden Regan Vest, Claus Holm, Rebild Kommune.

En bygning med fleksible løsninger
Delvist bygget ind i landskabet skjuler de fire sorte bokse udefra deres indhold – som en slags hemmelige arkivmapper.

Læs også: Østjysk byggefirma løber med naturinstitution

Når man træder ind i bygningen, udfolder en række forskellige funktioner sig for såvel gæster som ansatte: administration, foyer/butik, udstillinger samt læringscenter. De servicerende funktioner er placeret i ryggen ind mod skrænten, mens de store publikumsfaciliteter – blandt andet caféen med panoramavinduer - åbner sig ud mod ådalen. En række fleksible løsninger er tænkt ind i projektet, og det giver både her og nu samt på sigt mulighed for at indrette på nye måder – både i publikumsområdet og i udstillingerne. 

Et såkaldt introduktionsrum er placeret mellem på den ene side foyer og café-området og på den anden udstillingerne. I introduktionsrummet møder publikum en stor skalamodel af bunkeren Regan Vest samt en tidslinjefortælling, der sætter den historiske ramme for det videre besøg. 

Modellens centrale placering giver mulighed for to parallelle adgangsveje, så man naturligt deler de besøgende op, alt efter om de skal i udstillingerne, i bunkeren, læringscentret eller tilbage til foyerområdet. 

Selve udstillingen er disponeret med fleksible opbygninger af de enkelte temaer. Det giver mulighed for at iscenesætte hver historie med forskellige formidlingsmæssige virkemidler – herunder hands-on installationer, animerede tidslinjefortællinger, genstande og personlige beretninger.

De har støttet Regan Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum

Foreningen Realdania (30 mio. kr.), Augustinus Fonden (10 mio. kr.), Spar Nord Fonden (2 mio. kr.) og Jutlander Fondene Himmerland og Hobro (½ mio. kr.), Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4 mio. kr.) og Rebild Kommune (5 mio. kr.). Dertil en anlægsbevilling fra Folketinget (20 mio. kr.).

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.172