23948sdkhjf

Det digitale byggeri har indtaget havnefronten

Musikkens Hus i Aalborg er et byggeprojekt, hvor digitale bygningsmodeller er uundværlige i den meget omfattende proces, det er at opføre det komplekse byggeri.
Når Musikkens Hus efter planen står færdigt til foråret 2013, er der gået mange timers planlægning forud for byggeriet af det 20.000 m² store hus.

Den komplekse bygning på Aalborgs centrale havnefront kommer til at indeholde en stor koncertsal med plads til 1.200 tilhørere og tre mindre sale.

Bygningen, der er tegnet af det østrigske arkitektfirma Coop Himmelblau, skal desuden huse uddannelses- og øvefaciliteter, administrationslokaler, kontorer og lydstudier for Aalborg Symfoniorkester, Jysk Musikkonservatorium og Institut for Musik på Aalborg Universitet.

Digital rettesnor reducerer mængden af fejl
Det komplekse byggeri er, alene på betondelen, et meget omfattende bygningsværk, der blandt andet tæller 20.000 m² betonvægge, hvor af 600 elementer er specielle sandwichelementer med fordybninger i facadepladen, der som amøbelignende figurer laver et særegent og meget specielt mønster på facaden.

Netop de amøbe-formede fordybninger, der, i byggefagsprog, kaldes recesser, er gennemgående over flere elementer hvilket stiller store krav til projekteringen og produktionen. Med anvendelse af det digitale Tekla Structures har det været muligt at udrydde typiske fejl, som ville kunne opstå i så komplekse konstruktioner.

- Mængden af fejl reduceres betydeligt. Udsnit fra Tekla-modellen kan anvendes til diskussionsgrundlag og det er let at kommunikere med rådgiverne. Alle får hurtigt en forståelse for problemstillingerne, og der kan i fællesskab træffes både konstruktive og rigtige beslutninger, siger Søren Voss Sørensen fra Voss Sørensen & Partner ApS, der har udført hele betonelementprojekteringen for DS-Elcobyg, der leverer alle væg- og facadeelementer til Musikkens Hus.

I processen har den tilhørende Tekla-model, som Rambøll har udfærdiget, været uundværlig, fortæller Søren Voss Sørensen:

- Vi har i projekteringsfasen fundet konflikter mellem forskellige konstruktionsdele. Bygningskonstruktionen er i områder meget kompleks og det vil ikke have været muligt at opnå konsistens i konstruktionen uden brug af 3D-projektering, siger han.

Bedre dialog mellem leverandører
Computermodellen afslører og viser samtlige detaljer om byggeriet ned til målene på den mindste bolt og alle parter i projekteringen har adgang til alle data. Det er en stor fordel – både for leverandørerne og for håndværkerne på byggepladsen:

- Det har givet en lettere dialog omkring sammenhænge med de andre leverandører. Der er mindre risiko for fejl og et bedre overblik i forbindelse med montage. Det er en stor, kompleks opgave, men i og med at vi alle har taget udgangspunkt i den samme Tekla-model, har det betydet at alle delene mellem de forskellige leverandører passer sammen, når de skal monteres, siger Karin Jensen, projektansvarlig hos Langkær Stålbyg, der har leveret 1.200 ton bærende stål, søjler, bjælker, gitterkonstruktioner og trapper til byggeriet.

Større årvågenhed på byggepladsen
Hos hovedentreprenør MT Højgaard bruger entrepriseleder Esben Kjærsgaard og hans folk BIM-modellen direkte på byggepladsen via en bærbar computer.

- Ved at kigge på modellen hele tiden er vi mere opmærksomme på hvordan huset ser ud, også de steder vi ikke er nået til endnu. Projektet er så stort, at vi ikke kan have det hele i hovedet på engang. Modellen giver os mulighed for hurtigt at få overblik over de næste etaper. Modellen giver ikke svar på alt i den form vi har, men vi betragter den som et grundigt resumé af byggeriet, som giver et godt overblik, siger Esben Kjærsgaard og uddyber:

- Derudover benytter vi også modellen i instruktionen af vores håndværkere. Vi viser dem hele modellen, med fokus på det arbejde, som de udfører lige nu. Det øger alt sammen årvågenheden om det byggeri, vi er i gang med. Jo flere øjne, der har været på modellen, desto større er chancen for at fejlen bliver fanget. Vi oplever nemlig at håndværkerne har nogle særdeles gode spørgsmål, når modellen gennemgås. Og et godt spørgsmål, som forhindrer en fejl, kan betale alle udgifter vi har i forbindelse med gennemgangen for håndværkerne, slutter han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099