23948sdkhjf

Fremgang for vandtåger hos L&H Rørbyg

Siden højtryksvandtågeanlæg i 2005 blev godkendt til brug i bygninger, har stadig flere arkitekter og rådgivere fået øjnene op for systemets fordele.
L&H Rørbyg mærker stigende interesse i højtryksvandtågesystemer fra byggeriet og firmaer, der skal forsikre deres bygninger og maskiner.

Fordelene, som får kunderne til at vælge installationstypen er bl.a. de arkitektoniske muligheder. Sammenlignet med traditionelle sprinklersystemer kræver de mindre plads, da der ikke er behov for samme udbygning og opdimensionering af rørsystemerne ved udvidelser. Det er dog ikke den eneste fordel:

– Desuden vil alle, som har store værdier koncentreret på ét sted, være meget bedre stillet med højtryksvandtåge end med almindelig sprinkling. Især, hvis det drejer sig om værdier, der trives dårligt med for meget vand, for vandtåge kræver langt mindre vandmængder til slukning af en brand – faktisk kun en tiendedel af normale brandslukningssystemer. Derfor er serverrum, fredede bygninger og museer for eksempel oplagte steder at vælge vandtåge, siger salgschef Michael Haslund fra L&H-Rørbyg, til fagbladet Dansk VVS.

Prisen ikke for alle
På trods af de åbenlyse fordele kan der være klar begrænsning på systemets udbredelse; Prisen.

Hvor der på store anlæg er penge at spare, idet der skal bruges færre af de dyre vandtågedysser i forhold til sprinklere, glider fordelene i baggrund på mindre anlæg.

Hos L&H Rørbyg anerkender man også, at anlæggets type og størrelse er afgørende for valget. Dog er forventningen, at vandtågesystemer vil blive mere udbredt de kommende år i takt med, at kendskaben vokser.

Fordelene overtalte Vattenfall
Blandt de største opgaver, firmaet har stået for, er installationen af et højtryksvandtågeanlæg på Nordjyllandsværket ved Aalborg.

Ejeren af værket, Vattenfall, valget til sikring af værkets blok 3 en løsningsmodel med højtryksvandtåge. Valget kan netop henføres til systemets fordele.

– For en stor maskinhal fyldt med et cirka 40 meter langt turbineanlæg er ikke sådan lige at rigge til med et traditionelt sprinkleranlæg. For ved brand vil anlægget sprøjte rigtig mange liter vand ud i minuttet og måske gøre mere skade end gavn. Turbinen er for eksempel indbygget i et stort metalhus, som vil slå sig, hvis det bliver overdænget med vand, siger Michael Haslund til Dansk VVS.

Kilde: Tekniq

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.222