23948sdkhjf

Med nerverne udenpå tøjet

Byggeriets vinterbekendtgørelse træder i kraft i næste uge, og hos Dansk Håndværk frygter direktør Erik Møbius, at de ændrede vilkår kan give problemer for mindre firmaer.
Vinteren står for døren. Faktisk begynder den i henhold til byggeriets vinterbekendtgørelse allerede i næste uge, den 1. november.

Ifølge Erik Møbius, direktør i Dansk Håndværk, betyder det, at store dele af byggebranchen allerede nu går med nerverne uden på tøjet og håber på en mild vinter. Årsagen til bekymringerne er, at Erhvervs- og Byggestyrelsen i år har ændret vinterbekendtgørelsen.

- Det er fuldstændig absurd, at bygherrerne med vinterbekendtgørelsen i ryggen kan sætte deres opgaver i udbud med den klausul, at entreprenørerne skal indregne udgifter til vinterforanstaltninger. Det betyder jo i praksis, at den entreprenør, som tror på det bedste vintervejr og dermed har færrest udgifter til vinterforanstaltninger indregnet i sit tilbud, har størst chance for at vinde licitationen. Det store problem er bare, at det er de færreste små og mellemstore virksomheder, der har råd til at gætte forkert, siger Erik Møbius.

Vil ramme entreprenører hårdt
Erhvervs- og Byggestyrelsens Vinterbekendtgørelse blev i 2006 udvidet med en forsøgsordning, der ved større projekter gav bygherren mulighed for at indhente tilbud på entreprenørens samlede arbejder inklusive vinterforanstaltninger.

Denne ordning er nu gjort permanent og omfatter fag- og storentrepriser over 3 mio. kroner samt hovedentrepriser over 20 mio. kroner – begge dele ekskl. moms.

For Erik Møbius er det helt uforståeligt, at der kan sidde nogle embedsmænd og tro, at man som entreprenør kan forudsige vejret fra 1. november til 31. marts:

- Man skal altså kunne medregne alle merudgifter til vintervejret, fordi offentlige bygherrer har behov for budgetsikkerhed. I bund og grund er det alene et spørgsmål om at overføre hele risikoen for hårdt vintervejr til entreprenørerne i stedet for bygherrerne, som i sidste ende nok bedre kan klare den ukalkulerbare udgift til vinterforanstaltninger, vurderer direktøren.

- Vi har haft to meget hårde vintre i træk, så hvad er sandsynligheden for en tredje? Får vi for tredje år i træk en hård vinter, vil det ramme entreprenørerne meget hårdt, med mindre de har kalkuleret vinterforanstaltninger ind svarende til de 2 foregående år. Men så har de nok ikke vundet licitationen, konstaterer han.

Læs mere om vinterbyggeri på ww.ebst.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094