23948sdkhjf

500 vinduer og en kilometer tømmer: Sønderjyder donerer materialer til københavnsk drivhus

I Urbanplanen på Vestamager kan det udsatte boligområde Hørgården se frem til en frodig sensommer. Et nyt drivhus i Hørgårdens Byhave kommer til verden i 2020, og projektet bliver lavet med godt genbrug og god samvittighed. 

Grønne fællesskaber og grobund for fællesspisninger for beboerne i området. Drivhusprojektet har længe stået højt på ønskelisten for Boligforeningen 3B, som har det udsatte boligområde Hørgården under vingerne, og projektet er nu sat i gang på grund af en glad giver. En giver, som har til huse små 300 kilometer væk fra Amager - nærmere bestemt Torben Møller Jensen, der er ejer af Jels Huse i Sønderjylland og som i årevis har haft kvaler over at sende ellers gode materialer til forbrænding.

– Vi har længe snakket om, hvad vi dog skal gøre med alt det gode træ, vi altid får tilovers. Vores koncept går ud på, at ejer- og andelsforeninger kan få renoveret deres beboelsesejendomme uden omkostninger, hvis de vil afgive deres tørreloft til os. Og det er samme proces med loftprojekter hver gang, vi skærer den gamle tagkonstruktion ned. Det kan godt være, at det gamle tag har været lidt utæt hist og pist, men 80 procent af tømmeret fejler absolut ingenting, siger Torben Møller Jensen og uddyber:

– Det er en træls fornemmelse at smide det væk, men på vores opgave i Parmagade i København kom der tilfældigvis nogle unge mennesker forbi med en god idé. De ville gerne genbruge vores materialer til at opføre et drivhus i Urbanplanen, så de fik de gamle vinduer fra de 60 lejligheder og det gode træ fra loftet, som vi skar ned i grove mål og kranede ned til dem. Det er en proces, der tager lidt længere tid end bare at smide det i containeren, men det giver til gengæld en god mavefornemmelse, fortæller ejeren af Jels Huse.

Gemte skatte
Mathias Rudolph er en af de unge mennesker med gode idéer. Han er frivillig hos værkstedsfællesskabet Tinkertank, der arbejder for at reducere menneskeligt og materielt ressourcespild, og det var ham, der i begyndelsen af 2020 fik øje på containerne i Parmagade med de brugbare materialer. Tinkertank samarbejder med Partnerskabet, som er 3B’s boligsociale indsats for Urbanplanen, og sammen skal de opføre drivhuset med bindingsværk i Hørgårdens Byhave.

– Da jeg kom forbi Parmagade orienterede jeg mig om, hvad der lå af skatte i containerne, og mest af alt fordi jeg så noget godt tømmer, så jeg ringede til Torben Møller Jensen, og han lød meget nysgerrig på, hvad vi skulle bruge det her til. Så vi besluttede at stikke hovederne sammen, og aftalen med Jels Huse har givet os 500 vinduer og tømmer fra tre opgange, som er rigeligt til at bygge drivhuset med, siger Mathias Rudolph, som sammen med Tinkertank også vil inddrage beboerne i byggeprojektet.

– Vi håber på at skabe et sted, hvor vi kan udvide grosæsonen og samtidig lave et udekøkken, så man kan gå fra jord til bord. Beboerne får et samlingssted, som gør, at de kan mødes på tværs af kulturer og generationer om noget så basalt som at dyrke og lave et måltid mad sammen, forklarer han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111