23948sdkhjf

Gennemsigtige solceller i vinduer kan blive en game-changer i den grønne omstilling

Strømproducerende vinduer, der både er energieffektive og gennemsigtige, er målet for et nyt forskningsprojekt.

Solens stråler sender mere energi ned til os på blot en time end verdens befolkning bruger på et helt år. Så udfordringen er bare at indsamle den.

Med en pose penge fra EU går forskere fra blandt andet Mads Clausen Instituttet ved SDU i Sønderborg nu igang med at udvikle den næste generation af gennemsigtige solceller til brug i vinduer.

Ikke ret effektive ind til nu

Gennemsigtige solceller kan bruges i vinduer og de findes allerede. Men indtil nu har de enten ikke været særligt gennemsigtige eller særligt effektive.

EU-projektet Citysolar skal revolutionere markedet for gennemsigtige solceller og projektets partnere består af nogle af verdens førende forskere på området og nogle af de stærkeste industrielle aktører på markedet.

- Der sket en utrolig positiv udvikling indenfor nye halvledende materialer til organiske solceller. Sammenholdt med udviklingen indenfor solceller baseret på perovskit materialer betyder det, at vi med vores unikke koncept med tandem-solceller kan sprænge rammerne for effektivitet i PV-vinduer, siger professor mso ved SDU, Morten Madsen. 

Strømproducerende vinduer kaldes på engelsk ’photovoltaic windows’, på dansk blot PV-vinduer, og de findes som sagt allerede.

Men gennemsigtige solcelle-vinduer er dog endnu ikke på et stadie, hvor de er klar til masseproduktion og kommercialisering. Og det er navnligt på grund af to hidtil modsat-rettede kræfter: effektivitet og gennemsigtighed.

De gennemsigtige PV-vinduer har ikke været i stand til at absorbere nok energi til at genere elektricitet på et niveau, hvor det har givet mening. Omvendt har de effektive vinduer ikke været gennemsigtige nok.

Både forskere og virksomheder i projektet

Citysolar-projektet vil fremstille en tandemkonstruktion bestående af perovskit og organiske solceller.

- Gennem nye koncepter indenfor modulintegration og lysstyrende film, samt de nye materialer, vil vi opnå en effektivitet på over 15%, hvilket understøttes af konsortiets beregninger. Nu skal vi så bevise det og føre det ud i livet, siger Morten Madsen. 

Målsætningen for Citysolar er at komme frem til en kommercialisering af gennemsigtige solceller. I projektets partnerkreds finder man derfor både SMV’er og store internationale virksomheder. 

Citysolar-projektet har modtaget 3.779.242 euro fra EU-programmet Horizon-2020.

EU-kommissionen har udsendt et direktiv, der kræver, at alle nye bygninger skal være tæt på energineutrale i 2023.

- Det er særdeles vigtigt at stærke industrielle virksomheder er tilknyttet projektet, som kan demonstrere, hvordan konceptet kan integreres i kommercielle produkter, siger Horst-Günter Rubahn, leder af Mads Clausen Instituttet, som står for den danske del af projektet. 

Citysolar-projektet løber i tre år. Det er målet at bygge en demonstrationsmodel på over 100cm2 af det unikke koncept baseret på tandem-solcellerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094