23948sdkhjf

Typehusfirma med en milliard i ordrebogen sælger fra i udlandet

Byggefirmaet Danhaus fra Esbjerg sælger den tyske del af virksomheden fra. Køberen er Streif-koncernen, oplyser det danske typehusfirma i en pressemeddelelse mandag.   

Salget er gode nyheder set fra Esbjerg, hvor Danhaus Production fremstiller elementerne til sine huse, da det giver plads til at forfølge det danske vækstspor, lyder det. 

– Vi har forrygende travlt med at producere de huse, som vi allerede har i ordrebogen. Vores produktionen i Esbjerg er booket fuldt ud, så frasalget af den tyske del af virksomheden til den store Streif-koncern er perfekt timet i forhold til, at vi har brug for at få frigjort noget kapacitet for at kunne følge med efterspørgslen fra det danske marked, fortæller direktør og medejer af Danhaus, Johannes Schmith, i pressemeddelelsen.

Andre toner sidte år

Danhaus skar endegyldigt produktionen af fritliggende enfamilieshus sidste år, fortalte direktør Johannes Schmith i et interview med Licitationen sidste efterår. Omdrejningspunktet for husbyggeren er nu rækkehuse og bofællesskaber.

Nu skulle firmaet - i tråd med en strategi fra 2018 - gøre det man er allerbedst til og kan tjener penge på hver dag, lød det.

I samme interview fortalte Johannes Schmith dog også, at dette stop for enkeltstående huse kun omhandlede Danmark, og at alt ville fortsætte uændret i Tyskland. 

Firmaet sender mellem 110 og 130 huse over grænsen om året, og sådan har det være i årevis. 

Danhaus har aldrig haft så mange huse i ordrebogen - især det danske marked. Ordrebeholdning er på over 1 mia. kr. 

To-tre huse - om dagen

Historien om Danhaus startede i 1977 med Hans-Werner Erben, som opførte energi- og miljørigtige danske huse på det tyske boligmarked. I 1998 opførte han domicil med en ny fabrik i Esbjerg, der i dag har 16.000 kvm under tag og cirka 135 medarbejdere, som producerer elementerne til to-tre huse hver dag. Gennem årene har Danhaus opført over 10.000 huse i Tyskland og Danmark. 

– Hans-Werner Erben er nu en ældre herre, som gerne vil have lidt tid til at nyde livet, siger Johannes Schmith og fortsætter: 

– I takt med, at vi er vækstet så kraftigt i Danmark, så er tidspunktet rigtigt for ham med hensyn til at sælge den tyske del fra. Det er der selvfølgelig mange følelser forbundet med, men rent forretningsstrategisk er det godt for vores mulighed for at kunne imødekomme den store efterspørgsel i Danmark. 

I Danmark sker der ingen ændringer i ejerkredsen. Der vil fortsæt være et tæt samarbejde til Tyskland, hvor Danhaus i en periode stadig skal levere huselementer til en del byggerier.

Bliver ved sin træelement-læst 

Danhaus anvender træelementer som grundmateriale i væggene til alle elementerne, og har speciale i produktion af lavenergi rækkehuse, som også har været et vigtigt fundament for at vinde terræn inden for moderne bofællesskaber.

– I de senest år har vi skåret vores forretningsmodel helt ren, så vi kun laver det, vi er allerbedst til. Vi lader andre om for eksempel at lave individuelle enfamiliehuse, som ikke er rentable for os med den forretningsmodel, vi har valgt, siger Johannes Schmith og fortsætter:

– Der er en stor sandhed i det gamle mundheld ’skomager bliv ved din læst’. Vi er rigtig skarpe på klimavenlige rækkehuse, og dem er der stor efterspørgsel efter omkring de største byer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.14