23948sdkhjf

Danmarks første nye arkitektskole bliver afleveret i dag - måneder før tid

Entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard afleverer i dag den nye arkitektskole i Aarhus, New Aarch, der er tegnet af Adept og Tri-Consult, til Bygningsstyrelsen. Det sker to måneder før tid og til prisen, skriver Bygningsstyrelsen i en pressemeddelelse.

– I dag høster vi frugterne af et virkelig godt samarbejde, og jeg vil gerne takke alle involverede parter, som har bragt deres viden og engagement i spil, udtaler Lisa Sørensen, teamleder og projektchef i Bygningsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

Fakta: New Aarch

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Kunde: Arkitektskolen Aarhus

Bygherrerådgiver: Etos Ingeniører, NORD Architects og A2

Totalrådgiver: Adept med Tri-Consult som underrådgiver

Totalentreprenør: A. Enggaard

Øvrige: Vargo Nielsen Palle, Rolvung og Brøndsted Arkitekter, Steensen Varming, Lendager Arkitekter

Budget: 287 mio. kr.

Areal: 12.500 kvm

– Det er en rå og ærlig fabriksbygning, hvor alt er synligt, præcis som Arkitektskolen Aarhus har ønsket sig. Og "maskinen bag" virker, viser vores performancetest. Det er på alle måder en stor succes, tilføjer hun om  den første nybyggede arkitektskole i Danmark.

Tog New Partnering i brug 

Da Bygningsstyrelsen i sin tid påtog sig bygherrerollen stod det klart, at projektet ikke indbød til et konventionelt forløb. Bevågenheden og de høje ambitioner kombineret med et lav budget og vilkår som udfordrende jordbundsforhold og et kompleks interessentlandskab krævede en kontrakt med klare strukturerer og incitamenter, der tillod en højere grad af vidensdeling.

Derfor udviklede Bygningsstyrelsen samarbejdsmodellen New Partnering ud fra et ønske om at etablere et transparent forretningsmiljø baseret på dialog, tillid og åbenhed.

Om New Partnering

New Partnering består af tre hovedelementer:

1. Udbud. Grundigere rekruttering af holdet, der skal løse opgaven. Herunder analyser af de tilbudte nøglepersoner og virksomhedernes kultur med henblik på at tildele opgaven til den rette samarbejdspartner

2. Aftale. Konstruering af en kontrakt, der indeholder klare strukturer og incitamenter. Herunder en økonomisk model, der adskiller entrepriseudgifterne fra leverandørens fortjeneste, og hvor bonusmål defineret som fælles målsætninger udgør tæt på halvdelen af leverandørens samlede indtjeningsmulighed. Det vil sige, at jo bedre det lykkes for leverandøren og bygherren at opnå deres gensidigt aftalte målsætninger, jo højere er indtjeningen, som leverandøren får.

3. Kulturforandring. Systematisk og velholdende indsats gennem metoder fra forhandlingspsykologi og motivationsteori, som medvirker til at få opbygget en robust og velkørende organisation præget af tillid, vidensdeling og gensidighed. Herunder metoder til åben interessevaretagelse og rettidig håndtering af uenigheder samt løbende evalueringer af samarbejdet.

Hos A. Enggaard, der vandt totalentrepriseudbuddet tilbage i 2018, er stoltheden over både proces og kvalitet også tydelig:

– Projektets innovative udbudsform betød, at vi blandt andet blev valgt til opgaven på baggrund af en analyse af vores medarbejderes kompetencer, adfærd og værdier, og den tillid har de betalt tilbage med en indsats, der har budt på alt lige fra et fantastisk arbejde med in situ beton til at skabe fremskridt på en sundhedsmæssig forsvarlig måde under en coronapandemi, fortæller afdelingschef i A. Enggaard Jens Skinnebach. 

Bygningsstyrelsen overdrager senere på forsommeren projektet til Arkitektskolen Aarhus, som flytter ind over sommerferien. Der er planlagt officiel indvielse i efteråret.

Kom med ind på byggepladsen

Licitationen blev sidste år inviteret rundt på byggepladsen på den knap 13.000 kvm store bygning, hvor beton er det absolut mest dominerede element. Du kan få et (gen)kig indenfor og blive klogere på byggeriet i:

Dette er ikke et værk ... dette er et værksted

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125