23948sdkhjf

Kommune kræver 350.000 kroner af en andelsboligforening for at isolere gavl

Luften i København kan være særdeles kostbar.

Det har den lille andelsboligforening AB Ahlefeldt på hjørnet af Nansensgade og Charlotte Amundsens Plads i Københavns indre by netop fundet ud af.

Hvis foreningen som ønsket skal isolere ydersiden af husgavlen, skal den først betale 350.000 kroner til Københavns Kommune.

Det skriver TV 2 Lorry.

- Vi er temmelig kede af, at vi skal købe 15 centimeter luft af kommunen for at gøre noget godt for miljøet, siger foreningens formand, Jens Fog.

Andelsboligforeningen ønsker at isolere den ene side af ejendommens gavl, af hensyn til både klimadagsordenen og ønsket om at tage del i de københavnske grøn by-visioner, men også for reducere varmeregningen.

- Da det er en enkeltstensvæg, så er den ikke særligt god isoleret. Vores naboer inde bagved oplever, at der er køligt i lejligheden i de stuer, der grænser op til.

Men foreningen kan altså ikke uden videre få lov til at isolere af Københavns Kommune.

- Vi troede egentlig ikke, det var det store problem. Vi syntes, vi gjorde noget rigtigt ved både at miljøforbedre vores ejendom og energiforbedre den. Så vi troede egentlig, at det var "a walk in the park." Det viste sig desværre, at det var det ikke. Det kunne vi ikke få lov til, siger Jens Fog til TV 2 Lorry.

Problemet er, at de femten centimeters isolering trænger ind over skelgrænsen til kommunens arealer, også selv om der er tale om luftrummet.

Planen var nemlig at lade isoleringen begynde flere meter oppe af facaden – efter cykelkælderen og fyrrummet – og lade den fortsætte op til fjerde sal, så den slet ikke ville røre kommunens areal.

- Vi har ovenikøbet tilbudt kommunen at skrive under på en klausul om at fjerne isoleringen hurtigt, hvis kommunen ønskede at bygge på arealet, siger Jens Fog.

Men kommunen fastholder.

- Jeg kan godt forstå, at man i den her sag synes, det ser lidt fjollet ud, men uanset om vi gerne vil have, at den her andelsboligforening isolerer deres gavl, så må vi ikke bare forære 15 kommunale centimeter til andelsboligforeningen, siger politisk ordfører for Socialdemokraterne og medlem af Økonomiudvalget i København, Jonas Bjørn Jensen, til TV 2 Lorry.

Ifølge kommunen er det et spørgsmål om jura. Og at regler er ens for alle. Og kommunen opfordrer derfor beboerne til at isolere indvendigt i lejlighederne, hvis de vil undgå at betale de 350.000 kroner.

Andelsboligforeningen AB Ahlefeldt håber fortsat på det, den kalder en fornuftig løsning.

- Jeg synes, det er meget paradoksalt, at man med den ene hånd sender milliarder ud i tilskud, som man i øjeblikket kan søge til nye vinduer og tag og andre miljøforbedringer, og med den anden hånd lægger os hindringer i vejen, siger formanden for AB Ahlefeldt, Jens Fog.

Økonomiforvaltningens svar til TV 2 Lorry

Foreningen må gerne isolere deres gavl, men kommunen kan ikke give foreningen en indirekte økonomisk støtte ved at give dem et areal kvit og frit, heller ikke selvom der er tale om et godt formål. Regler er lige for alle. Isolering af boliger er et vigtigt klimatiltag, som Københavns Kommune bakker op om. Men som alle andre kommuner er Københavns Kommune juridisk forpligtet til at forvalte kommunens aktiver på en forsvarlig måde. Hvis foreningen ikke ønsker at købe arealet, kan den vælge at isolere på indersiden af bygningen i lejlighederne, og dermed inddrage dele af beboernes egen grund fremfor den kommunale grund.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113