23948sdkhjf

De skal bygge skole til en kvart milliard i Jørgen Tækkers nye by

Børn, forældre og andre borgere i Nye i det nordlige Aarhus kan godt begynde at glæde sig. Lokalområdets nye skole- og aktivitetsbyggeri har nu fundet sin form og udtryk, da der er fundet en vinder af konkurrencen om at opføre byggeriet. 

C.C. Contractor, arkitektfirmaet Kjaer & Richter og Christensen & Co. Arkitekter skal sammen med Lytt og AFRY står for det små 14.000 kvm byggeri, som Aarhus Kommune har afsat 251 mio. kr. til. 

Byggeriet, som har fået navnet Grobund, skal stå færdigt i efteråret 2024 og rumme både skole-, fritids- og kulturliv med blandt andet sportshal og boldbaner. Senere vil der blive tilføjet et dagtilbud til de yngste. 

Fakta: Grobund

Bygherre: Aarhus Kommune

Totalentreprenør: C.C. Contractor

Arkitektteam: Arkitektfirmaet Kjaer & Richter, Christensen & Co Arkitekter, Lytt Architecture

Ingeniører: Afry

Areal - Etape 1: 13.946 kvm samt 1.300 kvm overdækkede uderum

Kapacitet: 3 spor 0.-9.kl. incl. SFO/Klub samt idrætshal og foreningslokaler – skal kunne udvides til 4 spor i en evt. etape 2, der også rummer dagtilbud og ny idrætshal.

Med det nye lærings- og aktivitetsbyggeri får Nye det, som bedømmelsesudvalget beskriver som et socialt kraftcenter med rammer for skole, fritid og kulturliv. Arkitekturen er udformet til at understøtte både børn og voksnes kompetencer inden for kreativitet, kommunikation og samarbejde. Her er læringsmiljøet et eksperimentarium, der flyder frit mellem ude og inde, og foreningslivet indgår på lige fod med lærings- og aktivitetsmiljøer.

Tårne og natur i en "by i byen" 

Skolen fremstår som en ’by i byen’, midt i naturen og på kanten af Nye.

Skolen bliver opdelt i mindre huse, der danner små klynger med hver deres særkende - musik, mad, kreativitet og bevægelse - som omdrejningspunkt. Mellem husene ligger væksthuset, et overdækket gårdrum, der bliver et fælles ’hjerte’. Væksthuset binder klyngerne sammen og trækker naturen med ind i bygningen. 

Lærings- og aktivitetshuset markerer sig i byen med ’roof-top-tårnet’, der tager imod ved ankomsten og kan ses på lang afstand. Beslægtede trappetårne i mindre skala rummer overdækkede terrasser og værksteder og synliggør decentrale indgange. Overalt giver åbninger mellem husene udsyn til landskabet, byen og de nære uderum. 

Trappetårnene danner ude-læringsrum ved alle indgange og giver direkte udgang til nære udearealer fra alle etager. ’Lommer af natur’ mellem husene, grønne tagterrasser og tårnets roof-top gør naturen nærværende på alle planer. Landskabet er en grundsten for skolen, hvor hele 20 pct. af læringen skal foregå i de udendørs læringsmiljøer.

Tækker Group er primus motor i Nye

Byen Nye ligger godt 10 km nord for Aarhus midtby. Indtil videre er der i underkanten af 100 beboede boliger i byen, men planen er, at der skal bygges omkring 10.000 boliger til 15.000-20.000 beboere. De første boliger i Nye blev igangsat efter mere end 10 års planlægning i sommeren 2017, og de første beboere flyttede ind i 2018. 

Nye strækker sig - i sin nuværende form - over cirka 150 hektar, hvoraf aarhusianske Tækker Group disponer over godt 126 hektar. Adm. direktør og stifter Jørn Tækker anslår, at prisen for at bygge byen vil løbe op i omkring 30 mia. kr. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11