23948sdkhjf

Mens vandmasser hærger Tyskland: Dansk Beton foreslår løsninger til det danske kloaknet

Det er ikke sandsynligt, at Danmark vil opleve de samme katastrofale og tragiske hændelser, som man ser i Tyskland i disse dage.

Geografien og topografien er helt anderledes på de danske breddegrader. Men erfaringen fra København for et årti siden viser alligevel, at der kan ske skader for mange milliarder, når vand presser på både fra oven, fra havet og nede fra undergrunden.

2. juli 2011 ramte et skybrud hovedstaden, og det lammede store dele af infrastrukturen.

Ifølge Dansk Beton er der behov for en langsigtet plan for forebyggelse af skybrud, da det nuværende kloaknet ikke er bygget til at håndtere de store regnmængder.

Kommuner efterspørger ikke løsninger

Konkret foreslår brancheorganisationen, at man udbygger kloaknettet med permeable befæstelser, som er specialdesignet til at lade vand sive igennem og dermed skåne kloaksystemet.

- Permeable befæstelser er omkostningseffektive og kan designes til 100- og 1000-års hændelser. Det er et godt supplement til at tage belastningen fra kloaksystemet, siger Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton, i en pressemeddelelse.

Der er ifølge hende et stort potentiale i in-situ-støbt permeabel beton, belægningssten med permeable fuger og permeable asfaltbelægninger, som kan være et vigtigt forsvar mod stigende vandmasser.

Dorthe Mathiasen påpeger samtidig, at de oplever begrænset efterspørgsel fra kommuner og forsyningsselskaber på disse løsninger.

København, Bredebro og Tårnby er blandt de kommuner, der har implementeret løsningen udvalgte steder.

Undersøgelser fra Københavns Universitet viser, at knap 40% af nuværende befæstelser kan ombygges til permeable løsninger baseret på nedsivning, men potentialet er op til 90%.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125