23948sdkhjf

1,5 millioner tons jord flyttes for at holde Amager tør

For at undgå oversvømmelser forstærkes diget på Vestamager i denne tid med 20.000 tons jord om dagen.
Mellem Kalvebod Miljøcenter og Kongelunden på Vestamager kører dumpere i denne tid i pendulfart for at forstærke diget med ekstra jord. Dermed forebygger man oversvømmelse af de lavtliggende arealer på det vestlige og centrale Amager i de kommende år, hvor vandstanden i Øresund ventes fortsat at stige.

Arbejdet startede i august 2009, og lige nu er tilknyttet 20 dumpere. De flytter hver omkring 50 læs jord dagligt, svarende til totalt omkring 20.000 tons.

Kan dække 140 fodboldbaner i en meters højde
Projektet omfatter totalt 1,5 mio. tons jord – nok til at dække 140 internationale fodboldbaner i en meters højde. Bygherren er Kalvebod Miljøcenter (KMC), der aftager og deponerer forurenet jord fra byggeprojekter over hele København.

- Det specielle ved området omkring KMC er, at jordbunden lige under overfladen består af et 6-14 meter dybt lerlag. Vi graver jord op herfra og fylder hullerne med kontamineret jord, som afskærmes fra det omgivende miljø af den tykke lerjord. Affaldsjorden er typisk lettere forurenet med tungmetaller, der udvaskes over en tusindårig periode. Den rene lerjord, vi graver op, bruges så til at forstærke digerne, som hæves med totalt 3 meter over et areal på ca. 20 ha, forklarer områdechef Jens Nejrup fra Center for Miljø under Københavns Kommune.

Kadencen for jordflytningen er nu fordoblet til 1.000 læs om dagen. – Lige nu forstærkes diget med omtrent 100 meter dagligt. Dumperne skal tilbagelægge kortere og kortere distancer, fordi diget forstærkes bagfra, fortæller Jens Nejrup. Han lægger ikke skjul på, at arealet i kraft af de særlige bundforhold er komplekst at arbejde på, hvilket sætter særlige krav til materiellet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.076