23948sdkhjf

Wicotec Kirkebjerg tager første stik i milliardprojekt

Teknikentreprenøren Wicotec Kirkebjerg og Biofos, der renser spildevandet for 1,2 mio. indbyggere i hovedstadsområdet, har netop sat underskrift på et stort projekt, som bidrager til, at der sendes mindre spildevand ud i Øresund uden at have været igennem alle rensetrin.

Projektet er en del af en større udbygning frem til 2027 for over 1 mia. kr., skriver parterne i en pressemeddelelse.

Aftalen gælder det første delprojekt, ”bundbeluftningsprojekt”, som i al sin enkelthed går ud på, at der fremover vil blive tilført luft ind i bunden af Biofos’ luftningstanke, som er et stort bassin, hvor en del af renseprocessen foregår. I dag føres luften ind i toppen af luftningstankene. 

Kort om Biofos

Biofos renser spildevandet for 1,2 mio. indbyggere i hovedstadsområdet på de tre renseanlæg Lynetten, Avedøre og Damhusåen.

– Formålet med projektet er at give plads til, at der kan blive renset mere spildevand på kortere tid. Det gør vi ved at speede renseprocessen op - uden at gå på kompromis med rensekvaliteten selvfølgelig, fortæller anlægschef i Biofos, Jan Henriksen, i pressemeddelelsen. 

– Vi forventer, at projektet vil bidrage til, at bypass (spildevand, som kun har været igennem den første del af renseprocessen, hvor større ting som toiletpapir, sorteres fra) - reduceres med hele 80-90 pct. indenfor ganske kort tid, tilføjer han. 

Som total teknikentreprenør skal Wicotek Kirkebjerg i samarbejde med rådgiver Krüger og underentreprenør Biomizing projektere projektet efterfulgt af udførelse af bundbeluftningen i renseanlæggene. 

Wicotec Kirkebjerg skal tømme og rense rensningsbassinerne samt udføre alle elforsyninger og bygningsarbejdere. Teknikentreprenørens datterselskab Holmskov A/S skal, i samarbejde med Biomizing, udføre rørarbejder i rustfrit stål.

Toiletbesøg og voldsomt vejr

Når hovedstadsområdet vokser, skal mere vand renses Store boligbyggerier popper op, og stadig flere og flere mennesker bosætter sig i Københavnsområdet. Blandt andet de mange toiletbesøg belaster kloaksystemet og renseanlæggene. Det samme gør de regnskyl, hvor der kommer endnu mere vand på kort tid, end vi tidligere har set. 

Udbygningsprojektet for Biogos’ renseanlæg, som løber op i 1 mia. kr. frem mod 2027, er iværksat for at sikre, at man kan følge med de stadig større vandmængder. Vokseværk i hovedstadsområdet belaster kloaksystemet og renseanlæggene.

I alt fem Initiativer i projektet skal sikre, at spildevandet kan renses helt frem til 2045.

– Udbygningsprojektet er et vigtigt skridt i den rigtige retning for at sikre, at vi fremover kan bevare den kvalitet af vand, som vi er vant til. Det er til glæde for både borgere i hovedstadsområdet og livet i havet, lyder det fra formand for Biofos’ bestyrelse, Susanne Juhl.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093