23948sdkhjf

Han tager dialogen på byggepladsen: Enemærke-chef vinder Building Awards Talentprisen

Mandagen skulle egentlig være gået med mødeforberedelse for Johannes Loehr-Petersen.

Han er projektchef på Enemærke & Petersens store omdannelse af en erhvervsejendom på gågaden Søndergade i Aarhus til butikker og boliger.

Men han er også et ledertalent, der er rollemodel for fremtidens byggeledelse, som gennem et fokus på kommunikation og samarbejde kan lægge byggeriets konfliktkultur bag sig.

Og selvom 32-årige Johannes Loehr-Petersen normalt er meget talende, bliver han noget mundlam, da Licitationen - Byggeriets Dagblad og sponsoren Unidrain tropper op mandag formiddag på projektkontoret og overrækker ham Building Awards’ Talentpris 2021.

En pris han modtager for sine stærke kompetencer til at håndtere kompleksitet gennem en synlig ledelse med kommunikation, samarbejde og involvering i højsædet.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er superstolt over, at Enemærke & Petersen har nomineret mig. Det er et skulderklap, men så også at vinde prisen. Det havde jeg ikke regnet med, siger Johannes Loehr-Petersen.

Omdannelse af erhvervsarkiv

Johannes Loehr-Petersen får ikke mindst Talentprisen for sin ledelse af omdannelsen af det tidligere erhvervsarkiv i Aarhus til en ny moderne retsbygning, der i dag huser Skifte- og Fogedretten ved Retten i Aarhus.

Projektet involverede passionerede specialister og håndværkere, som alle havde hver deres ide om deres egen delopgave på den fredede bygning fra 1902.

- Jeg var 30 år, da jeg fik ansvaret. Det var en af de mest komplicerede renoveringsopgaver Enemærke & Petersen har haft, og det var en stor mundfuld. Da vi skulle i gang, sagde jeg til min chef, at jeg ikke kunne love ham, at det blev en god sag. Men jeg kunne love, at jeg ville gøre alt for, at processen og samarbejdet blev godt.

- På det tidspunkt stod vi med tre sager for Bygningsstyrelsen, hvor Erhvervsarkivet var den første i rækken. Så der var på mange måder mange øjne på den sag, fordi man ville godt af vejen i forhold til Bygningsstyrelsen, som er en af landets største bygherrer, siger Johannes Loehr-Petersen.

Han erkender, at det ledelsesmæssigt var en stor udfordring.

- Renoverings- og fredningsmæssigt var det kompliceret. Ikke mindst at kunne køre en proces og holde fremdrift på en stor maskine og få værdier og holdninger til at gå sammen. For hvad er god kvalitet, når nogle arkitekter gerne vil se fem, seks eller syv prøver eller helst se det bygget færdig, inden de kan træffe en beslutning. Så koordinering og samarbejde i projektorganisationen var det sværeste, siger Johannes Loehr-Petersen

Bag om årets talent

  • Johannes Loehr-Petersen er 32 år og bor i Aarhus
  • Han er uddannet tømrer i 2010 og læste efterfølgende til bygningskonstruktør ved VIA University College.
  • Siden 2014 har han været ansat hos Enemærke & Petersen, som først byggeleder og projektleder. I oktober 2020 blev han udnævnt til projektchef. 

Drømmen lå hos politiet

Han er uddannet tømrer og bygningskonstruktør, men egentlig var karrierevejen planlagt i en helt anden retning end landets byggepladser.

Drømmen var at blive politibetjent og derfor skippede han handelsgymnasiet i 2. G. for at starte på en tømreruddannelse.

- Dengang var det en fordel at have en håndværksmæssig baggrund for at komme ind i politiet. Derfor droppede jeg ud for at blive tømrer og komme ind til politiet. Men midt i min tømreruddannelse lavede de politiuddannelsen om til en professionsbachelor, og så skulle man have en gymnasial baggrund for at komme ind til politiet. Så var det egentligt lidt lige meget, griner Johannes Loehr-Petersen.

Siden er det da også gået ret godt. Umiddelbart efter tømreruddannelsen læste han til bygningskonstruktør, hvor han skrev speciale om ledelse.

Herefter fulgte ansættelsen hos Enemærke & Petersen, hvor han indtil videre har skrevet byggeleder, projektleder og nu projektchef på visitkortet.

Tager dialogen

Han forstår egentlig godt spørgsmålet, om han som 32-årig har oplevet problemer med sin alder, når han har været i front for større byggeprojekter.

Men som med alt andet har det været et spørgsmål om klar kommunikation og respekt for andre.

- Det ligger mig naturligt at tage dialogen. Jeg har ikke været bedrevidende. Jeg er lyttende, for jeg er afhængig af alle dem, som sidder derinde, siger han og kigger mod et andet lokale på projektkontoret, hvor hans medarbejdere sidder.

Derfor har det da heller ikke være noget problem at tage dialogen med de langt mere erfarne håndværkere på byggepladsen.

- Vi har altid løst det, og jeg har da også fået modstand. Og slået mig et par gange, men det lærer man kun af, og så kommer man stærkere igen. Det har aldrig været et problem.

- Jeg er 32, og der er mange væsentlige dygtigere byggefolk end mig selv og heldigvis for det. Fordi det er jo deres profession. Uden dem kunne jeg ikke lede. Jeg kan være med til at perspektivere nogle ting i samarbejdet og få folk til at arbejde sammen.

- Det er min styrke at få skabt en retning for projektet, understreger Johannes Loehr-Petersen.

Netop dialogen og kommunikationen er det, han vil tage med sig som vinder af Talentprisen.

- Jeg kan forhåbentlig bruge den til at sætte fokus på at løfte vigtigheden af kommunikationens betydninger i byggeriet, slutter han.

Talentprisen

Building Awards' Talentprisen 2021 gives til en yngre person, som har udvist særlige faglige, ledelsesmæssige evner eller resultater inden for byggeriet de seneste år. 
Personen sætter ved sin tilgang eller indsats en dagsorden eller standard i branchen, som er repræsentativ for en ny ung generation.
Personen er maksimalt 35 år.
Ud over Johannes Loehr-Petersen var Signe Skovmand Jakobsen fra Sweco og Morten Anderson Kristensen fra PensionDanmark Ejendomme nomineret til Talentprisen 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093