23948sdkhjf

River betonblokke ned for at skabe børnevenlig bydel i Aarhus

Området i og omkring Bispehaven i det vestlige Aarhus står foran en større forvandling, som skal skabe et nyt kvarter navngivet Hasselhøj over de kommende år. Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Det nye kvarter skal skabes ved at knytte Bispehaven, Ellekær og Hasle bedre sammen. I Bispehaven, hvor tre af de nye kvarterer er placeret, skal seks blokke rives ned, så der kan skabes en ny boliggade og en ny kultur- og idrætsfacilitet, ligesom en række af de almene boliger bliver renoveret.

Redskaberne er en strategisk udviklingsplan for området i de nuværede Bispehaven, Ellekær og dele af Hasle samt Helhedsplan for Bispehaven. Hvor Aarhus Byråd skal skal tage stilling til førstnævnte er helhedsplan netop er blevet godkendt i Magistraten.

Fakta

  • Udviklingsplanen sætter de strategiske målsætninger for den fremtidige udvikling i og omkring Hasselhøj, der tæller Bispehaven, Ellekær og dele af Hasle. Udviklingsplanen beskriver de samlede visioner for udviklingen af bydelen. Målet er, at Bispehaven i 2030 er en mere integreret del af Hasle. 
  • Helhedsplanen konkretiserer udviklingsplanen inden for Bispehaven og fastsætter økonomien til renoveringer af blokke, infrastruktur, nedrivning af seks blokke og genhusning af de berørte beboere. 
  • De to planer bygger videre på Tryghedsrenoveringen af Bispehaven, som netop er afsluttet og som har gjort op med en stor del af de fysiske rammer, der var med til at gøre området utrygt at færdes i. Bl.a. er udearealerne mellem blokkende blevet renoveret, så de fremstår mere imødekommende og overskuelige, de mørke parkeringskældre er blevet revet ned, og der er kommet bedre adgang og blødere facader i tegl og træ som kontrast til den hårde beton. 

Begge planer er Aarhus Kommunes og Østjysk Boligs fælles bud på, hvordan Bispehaven og den omkringliggende bydel skal udvikles frem mod 2030. 

- Vi kan ikke sminke os ud af den forandring

Formålet er at omdanne områderne, åbne dem og skabe bedre rammer beboerne. Kvarterne skal indeholde flere boligtyper, der kan fastholde og tiltrække nye beboere til området - i særlig grad børnefamilier - som kan bidrage til en bydel i balance. 

– Vi skal tage ordentligt livtag med de sociale udfordringer, der stadig eksisterer i Bispehaven og få gjort området meget mere attraktivt for børnefamilier og andre målgrupper, så vi får en bredere beboersammensætning. Vi kan ikke sminke os ud af den forandring, siger rådmand Bünyamin Simsek, Teknik og Miljø, i pressemeddelelsen.

– Derfor gentænker vi de fysiske rammer og bruger dem strategisk til at levere sammenhængende og åbne udendørsarealer og forskellige og tidssvarende boligtyper, som appellerer til flere, fortsætter han. 

De to planer skal også sikre, at Aarhus Kommune og boligforeningen lever op til lovgivningen om parallelsamfund, der definerer, hvordan særligt udsatte boligområder – heriblandt Bispehaven – skal udvikles. Ét af grebene er at reducere antallet af almene familieboliger til maximalt 40 pct. inden 2030, så områderne får en mere blandet beboersammensætning. 

Udviklingsplan og Helhedsplan forventes behandlet af byrådet 1. december. Når udviklingsplanen er godkendt, sendes den i høring i otte uger. Godkendelse af Helhedsplanen er betinget af, at beboerne i Østjysk Bolig godkender planen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109